Bezglutenowe naleśniki z serem to smaczne danie, które jest bardzo uniwersalne i można je podać na śniadanie, obiad czy kolację.
Mąkę przesyp do miski. Dodaj do niej mleko, jajka, wodę i sól. Składniki zmiksuj ze sobą przez chwilę i odstaw na 20 minut. Ciasto będzie dość płynne, o konsystencji śmietany.
Po tym czasie ciasto jeszcze raz krótko wymieszaj. Na rozgrzaną patelnię (o średnicy około 28 cm) z odrobiną oleju wlej szybkim ruchem porcję ciasta naleśnikowego, obracając patelnią, aby ciasto było rozprowadzone cienką warstwą na całym dnie patelni. Podczas smażenia kolejnych naleśników nie dolewaj już oleju.
Naleśniki smażymy z jednej strony około półtora minuty, następnie obróć je ostrożnie np. pomagając sobie płaskim talerzem, gdyż są one dość kruche. Smaż je na drugiej stronie jeszcze pół minuty. Usmażone naleśniki układaj w stosik na talerzu, następnie nakryj go pokrywką.
Twaróg zmiksuj z miodem i jogurtem. Po łyżce serka nakładaj na naleśniki i zwijaj je w rulon.
0 porcje
* % dziennego zapotrzebowania informuje, jaki jest udział składnika odżywczego w codziennej diecie. W ogólnych zaleceniach żywieniowych przyjmuje się, że dzienna wartość kalorii to 2000 kalorii.