Opcje drukowania:

Bułeczki drożdżowe z pieczarkami

Ciasto na bułki:
 50 g świeżych drożdży
 250 ml mleka 2%
 2 jajka
 150 g mąki z ciecierzycy
 500 g mąki pszennej pełnoziarnistej
 100 ml oleju
 2 łyżeczki cukru
 ½ łyżeczki soli
Farsz:
 500 g cebuli
 500 g pieczarek
 2 łyżki oleju
 sól, pieprz, oregano, bazylia
1

Drożdże rozkrusz do miseczki, dodaj po łyżce mąki i cukru, oraz około 1/3 szklanki ciepłego (ale nie gorącego) mleka. Rozczyn dokładnie wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, aż drożdże zaczną „pracować”.

2

Do dużej miski przełóż obie mąki przesiane przez sito, sól, olej, wbij jajka, dodaj resztę ciepłego mleka i wyrośnięty rozczyn z drożdży. Ciasto wyrabiaj ręcznie albo za pomocą miksera z hakiem, aż będzie gładkie i elastyczne. Miskę z wyrobionym ciastem nakryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę, aż podwoi swoją objętość.

3

Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Na patelnię z rozgrzanym olejem wrzuć cebulę i smaż przez 3-4 minuty. Następnie dodaj pieczarki i smaż do momentu, kiedy z pieczarek odparuje cały płyn. Przypraw do smaku solą, pieprzem i ziołami.

4

Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyjmij z miski i ręcznie chwilkę je ugniataj. Następnie podziel je na 4 części. Z każdej części zrób cztery kulki. Każdą kulkę rozwałkuj, na środek koła nałóż farsz i układaj w odstępach na dużej blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.

5

Tak przygotowane bułki odstaw na około pół godziny, aby lekko podrosły. Przed wstawieniem do piekarnika bułki możesz posmarować mlekiem lub roztrzepanym jajkiem. Następnie piecz je w piekarniku nagrzanym do 200 C przez około 20 minut w trybie góra-dół.