Drożdże rozkrusz do miseczki, dodaj po łyżce mąki i cukru, oraz około 1/3 szklanki ciepłego (ale nie gorącego) mleka. Rozczyn dokładnie wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, aż drożdże zaczną „pracować”.
Do dużej miski przełóż obie mąki przesiane przez sito, sól, olej, wbij jajka, dodaj resztę ciepłego mleka i wyrośnięty rozczyn z drożdży. Ciasto wyrabiaj ręcznie albo za pomocą miksera z hakiem, aż będzie gładkie i elastyczne. Miskę z wyrobionym ciastem nakryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę, aż podwoi swoją objętość.
Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Na patelnię z rozgrzanym olejem wrzuć cebulę i smaż przez 3-4 minuty. Następnie dodaj pieczarki i smaż do momentu, kiedy z pieczarek odparuje cały płyn. Przypraw do smaku solą, pieprzem i ziołami.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyjmij z miski i ręcznie chwilkę je ugniataj. Następnie podziel je na 4 części. Z każdej części zrób cztery kulki. Każdą kulkę rozwałkuj, na środek koła nałóż farsz i układaj w odstępach na dużej blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
Tak przygotowane bułki odstaw na około pół godziny, aby lekko podrosły. Przed wstawieniem do piekarnika bułki możesz posmarować mlekiem lub roztrzepanym jajkiem. Następnie piecz je w piekarniku nagrzanym do 200 C przez około 20 minut w trybie góra-dół.