W dużej misce wymieszaj mąkę pszenną pełnoziarnistą, proszek do pieczenia, siemię lniane, bazylię, czosnek staropolski i szczyptę soli. Dokładnie połącz wszystkie suche składniki.
Do suchych składników dodaj serek wiejski i jajka.
Całość dokładnie wymieszaj mikserem, łyżką lub dłońmi, aż do połączenia składników. Ciasto będzie dość gęste i lekko klejące. Nie wyrabiaj go zbyt długo.
Nastaw piekarnik na 180°C (bez termoobiegu). Przygotuj blaszkę do pieczenia i wyłóż ją papierem do pieczenia.
Na przygotowaną blaszkę wykładaj porcje ciasta, formując z nich okrągłe bułeczki. Możesz to robić za pomocą łyżki lub lekko wilgotnych dłoni.
Nastaw piekarnik na 180°C (bez termoobiegu). Przygotuj blaszkę do pieczenia i wyłóż ją papierem do pieczenia.
Wstaw blaszkę z bułkami do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 25-30 minut, aż bułki ładnie się zarumienią i będą suche w środku (możesz sprawdzić patyczkiem).
Po upieczeniu wyjmij bułki z piekarnika i odstaw na kratce do lekkiego przestudzenia. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, ale są pyszne również po ostudzeniu.
0 porcje
1 sztuka
* % dziennego zapotrzebowania informuje, jaki jest udział składnika odżywczego w codziennej diecie. W ogólnych zaleceniach żywieniowych przyjmuje się, że dzienna wartość kalorii to 2000 kalorii.