Opcje drukowania:

Bułki z serkiem wiejskim – zdrowe, puszyste i pełne smaku

Porcje10 porcjiCzas przygotowania10 minCzas gotowania25 minCałkowity czas35 min

Bułki z serkiem wiejskim – zdrowe, puszyste i pełne smaku

 500 g serka wiejskiego
 350 g mąki pszennej pełnoziarnistej
 2 jajka rozmiar L
 4 łyżki siemienia lnianego złocistego
 1,50 łyżeczki proszku do pieczenia
 0,50 łyżeczki bazylii i czosnku staropolskiego
 szczypta soli
1

W dużej misce wymieszaj mąkę pszenną pełnoziarnistą, proszek do pieczenia, siemię lniane, bazylię, czosnek staropolski i szczyptę soli. Dokładnie połącz wszystkie suche składniki.

2

Do suchych składników dodaj serek wiejski i jajka.

3

Całość dokładnie wymieszaj mikserem, łyżką lub dłońmi, aż do połączenia składników. Ciasto będzie dość gęste i lekko klejące. Nie wyrabiaj go zbyt długo.

4

Nastaw piekarnik na 180°C (bez termoobiegu). Przygotuj blaszkę do pieczenia i wyłóż ją papierem do pieczenia.

5

Na przygotowaną blaszkę wykładaj porcje ciasta, formując z nich okrągłe bułeczki. Możesz to robić za pomocą łyżki lub lekko wilgotnych dłoni.

6

Nastaw piekarnik na 180°C (bez termoobiegu). Przygotuj blaszkę do pieczenia i wyłóż ją papierem do pieczenia.

7

Wstaw blaszkę z bułkami do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 25-30 minut, aż bułki ładnie się zarumienią i będą suche w środku (możesz sprawdzić patyczkiem).

8

Po upieczeniu wyjmij bułki z piekarnika i odstaw na kratce do lekkiego przestudzenia. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, ale są pyszne również po ostudzeniu.

Wartości odżywcze

0 porcje

Wielkość porcji

1 sztuka


Ilość na porcję
Kalorie209
% Dzienne zapotrzebowanie *
Całkowita zawartość tłuszczu 6.0g8%
Węglowodany 26.9g10%
Białka 12.6g

* % dziennego zapotrzebowania informuje, jaki jest udział składnika odżywczego w codziennej diecie. W ogólnych zaleceniach żywieniowych przyjmuje się, że dzienna wartość kalorii to 2000 kalorii.