Opcje drukowania:

Cukinia na ciepło – do obiadu i nie tylko

Porcje2 porcjiCzas przygotowania15 minCzas gotowania20 minCałkowity czas35 min

Cukinia na ciepło - do obiadu i nie tylko

 1 młoda, niewielka cukinia
 1 ostra papryczka
 2 ząbki czosnku
 3 łyżki oleju rzepakowego
 1 łyżeczka przyprawy suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
 po dużej szczypcie soli i pieprzu
1

Cukinię dokładnie umyj i pokrój wzdłuż w cienkie paseczki np. za pomocą obieraczki do warzyw. Papryczkę oczyść z nasion i pokrój w drobne paski. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.

2

Na rozgrzany olej rzepakowy wrzuć papryczkę i czosnek. Smaż przez minutę, następnie dodaj cukinię. Smaż przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu, aż cukinia zmięknie.

3

Dopraw potrawę solą, pieprzem i przyprawą suszone pomidory z czosnkiem i bazylią. Dobrze wymieszaj.

Wartości odżywcze

0 porcje

Wielkość porcji


Ilość na porcję
Kalorie168
% Dzienne zapotrzebowanie *
Całkowita zawartość tłuszczu 15.1g20%
Węglowodany 6.35g3%

Błonnik 1.4g5%
Total Sugars 3.08g
Białka 1.95g

* % dziennego zapotrzebowania informuje, jaki jest udział składnika odżywczego w codziennej diecie. W ogólnych zaleceniach żywieniowych przyjmuje się, że dzienna wartość kalorii to 2000 kalorii.