Opcje drukowania:

Curry z warzywami – eksplozja smaków

Porcje4 porcjiCzas przygotowania15 minCzas gotowania45 minCałkowity czas1 hr

Curry z warzywami - eksplozja smaków

 1 średni kalafior
 500 g bobu
 4 średniej wielkości marchewki
 1 mała cebula
 400 ml mleczka kokosowego
 1,50 łyżki żółtej pasty curry (lub przyprawy curry w proszku)
  łyżeczki soli
 2 szczypty pieprzu
 1 mały pęczek szczypioru
 2 łyżki oleju
1

Bób gotuj w osolonej wodzie do miękkości. Odcedź na sicie i przelej zimną wodą. Obierz go ze skórki.

2

Kalafior podziel na różyczki i gotuj na parze al dente.

3

Marchewki i cebulę obierz. Marchewki pokrój w paski, cebulę w drobną kostkę.

4

Na patelni rozgrzej olej i wrzuć najpierw cebulę, a kiedy zacznie się szklić, dodaj marchew. Całość smaż na niewielkim ogniu przez 8-10 minut.

5

Na patelnię wlej mleczko kokosowe, dodaj bób, kalafior, pastę curry, sól i pieprz.

6

Całość wymieszaj i duś na małym ogniu jeszcze około 10 minut. Curry przed podaniem posyp posiekanym szczypiorem.

Wartości odżywcze

0 porcje

Wielkość porcji


Ilość na porcję
Kalorie411
% Dzienne zapotrzebowanie *
Całkowita zawartość tłuszczu 26g34%
Węglowodany 36.2g14%

Błonnik 15g54%
Białka 17.25g

* % dziennego zapotrzebowania informuje, jaki jest udział składnika odżywczego w codziennej diecie. W ogólnych zaleceniach żywieniowych przyjmuje się, że dzienna wartość kalorii to 2000 kalorii.