W misce umieść wszystkie składniki na ciasto i ręcznie lub za pomocą robota z hakiem zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Przykryj i odstaw na 10 minut.
Po tym czasie ciasto podziel na 3 części. Każdy kawałek rozwałkuj na cienki prostokąt wielkości formy do zapiekania, w której będzie przygotowana lasagne.
Cukinię umyj, odetnij jej końcówki. Pokrój ją wzdłuż na cieniutkie plastry. Oprósz delikatnie solą.
Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Papryki również pokrój w kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę.
Na patelni rozgrzej olej i wrzuć cebulę z czosnkiem. Smaż przez 3-4 minuty, następnie dodaj mięso mielone. Całość smaż, mieszając od czasu do czasu i łopatką rozdrabniając mięso na drobne kawałki, aż mięso mielone nabierze brązowego koloru.
Na patelnię dodaj pokrojone papryki, wlej passatę pomidorową, dodaj erytrytol, zioła i przyprawy.
Całość wymieszaj i duś przez około 7-8 minut, aż sos nieco zgęstnieje
W rondelku rozgrzej olej i dodaj mąkę. Całość wymieszaj i smaż przez chwilę. Następnie wlej mleko i dodaj przyprawy.
Sos cały czas energicznie mieszaj, do momentu zagotowania. Następnie zdejmij z palnika.
Płat makaronu ułóż w naczyniu żaroodpornym. Na makaron połóż plastry cukinii, 1/2 sosu mięsnego, plastry sera żółtego, znowu plastry cukinii i ponownie ułóż płat makaronu. Następnie znowu ułóż cukinię, mięso, ser żółty, cukinię i makaron. Makaron polej sosem beszamelowym i ułóż plastry sera.
Naczynie żaroodporne włóż do piekarnika nagrzanego do 180 C i piecz przez godzinę z termoobiegiem. Po upieczeniu lasagne wyjmij z piekarnika i odstaw na 15 minut.
0 porcje
* % dziennego zapotrzebowania informuje, jaki jest udział składnika odżywczego w codziennej diecie. W ogólnych zaleceniach żywieniowych przyjmuje się, że dzienna wartość kalorii to 2000 kalorii.