Opcje drukowania:

Dietetyczne gołąbki z piekarnika

Porcje4 porcjiCzas przygotowania30 minCzas gotowania1 hr 15 minCałkowity czas1 hr 45 min

Gołąbki z piekarnika z kapusty włoskiej i farszem z kaszy jęczmiennej i mięsa mielonego z indyka są bardzo smaczne, lekkie i małokaloryczne.

Dietetyczne gołąbki z piekarnika

 800 g włoskiej kapusty (niewielka główka)
 500 g mięsa mielonego z indyka
 1 cebula
 100 g kaszy jęczmiennej perłowej
 1 łyżki oleju rzepakowego
 1 szklanka bulionu drobiowego lub warzywnego
 sól, pieprz
1

Kaszę ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Ugotowaną kaszę odstaw do wystudzenia.

2

Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

3

Surowe mięso mielone przełóż do miski, dodaj kaszę, cebulę i przyprawy. Całość wymieszaj dokładnie ręką przez kilka minut, aby powstała jednolita masa.

4

Do dużego garnka wlej wodę, dodaj łyżeczkę soli, zagotuj. Do wrzącej wody włóż kapustę z wyciętym głąbem i parz ją na niewielkim ogniu przez około 6-8 minut. Stopniowo ściągaj liście, które zrobią się miękkie. Ze zdjętych liści odkrój grube nerwy liściowe.

5

Na każdym liściu ułóż po łyżce farszu. Zwiń najpierw boki kapusty, a następnie zroluj.

6

Małe liście kapusty i te, które się uszkodziły podczas gotowania ułóż na dnie naczynia żaroodpornego. Na nich ułóż gołąbki. Zalej je bulionem.

7

Włóż naczynie do piekarnika nagrzanego do 180 C. Piecz pod przykryciem przez około godzinę, następnie zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze 15 minut, aby gołąbki się zarumieniły.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 439 g

Porcje 0


Ilość na porcję
Kalorie 388
% Dzienne zapotrzebowanie *
Całkowita zawartość tłuszczu 13.59g21%

Kwasy tłuszczowe nasycone 2.99g15%
Cholesterol 86.25mg29%
Węglowodany 36.55g13%

Błonnik 7.31g30%
Cukry 7.52g
Białka 33.44g67%

* Procentowe dzienne wartości oparte są na diecie zawierającej 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od Twoich potrzeb kalorycznych.