Kapustę kiszoną drobno posiekaj, przełóż do garnka, zalej wodą i gotuj ok. 30 minut, aż będzie miękka. Odcedź, odciśnij i przestudź.
Cebulę drobno posiekaj, podsmaż na oleju do zeszklenia.
Pieczarki lub grzyby leśne oczyść i drobno pokrój. Dodaj do cebuli i smaż do odparowania wody.
Mięso z udek ugotuj do miękkości w osolonej wodzie, obierz ze skóry i kości. Posiekaj drobno nożem lub zmiel w maszynce do mięsa na dużych oczkach.
Ziemniaki obierz, ugotuj do miękkości w osolonej wodzie, odcedź. Przeciśnij je przez praskę lub utłucz tłuczkiem.
Wszystkie składniki farszu (kapustę, mięso, pieczarki z cebulą i ugotowane ziemniaki) połącz w misce. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Można dodać też majeranek lub kminek, jeśli lubisz.
Do miski wsyp obie mąki i sól. Wlej gorącą wodę i olej. Mieszaj łyżką, a gdy masa lekko przestygnie, zagnieć rękami elastyczne ciasto.
W razie potrzeby dodaj odrobinę mąki – ciasto powinno być miękkie i nieklejące.
Odstaw pod przykryciem na 15–20 minut, by odpoczęło.
Ciasto rozwałkuj partiami na grubość ok. 2 mm, wykrawaj krążki (np. szklanką).
Na każdy krążek nakładaj sporą łyżeczkę farszu i dokładnie zlep brzegi.
Gotowe pierogi układaj na podsypanym mąką blacie.
Gotuj pierogi partiami po 10-15 sztuk w osolonym wrzątku przez 3–4 minuty od momentu wypłynięcia. Można podać je od razu lub odsmażyć na złoto na patelni z odrobiną tłuszczu.
0 porcje
10 sztuk
* % dziennego zapotrzebowania informuje, jaki jest udział składnika odżywczego w codziennej diecie. W ogólnych zaleceniach żywieniowych przyjmuje się, że dzienna wartość kalorii to 2000 kalorii.