Opcje drukowania:

Dietetyczne pierogi z kurczakiem, kapustą i grzybami – lekka wersja klasyki!

Porcje6 porcjiCzas przygotowania1 hr 20 minCzas gotowania45 minCałkowity czas2 hrs 5 min

Dietetyczne pierogi z kurczakiem, kapustą i grzybami – lekka wersja klasyki!

Ciasto na pierogi:
 150 g mąki łubinowej
 400 ml gorącej wody
 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej
 2 łyżeczki oleju
 1,50 łyżeczki soli
Farsz:
 8 udek kurczaka
 600 g kiszonej kapusty
 2 cebule
 250 g pieczarek lub grzybów leśnych
 250 g ziemniaków
 sól, pieprz
Farsz
1

Kapustę kiszoną drobno posiekaj, przełóż do garnka, zalej wodą i gotuj ok. 30 minut, aż będzie miękka. Odcedź, odciśnij i przestudź.

2

Cebulę drobno posiekaj, podsmaż na oleju do zeszklenia.

3

Pieczarki lub grzyby leśne oczyść i drobno pokrój. Dodaj do cebuli i smaż do odparowania wody.

4

Mięso z udek ugotuj do miękkości w osolonej wodzie, obierz ze skóry i kości. Posiekaj drobno nożem lub zmiel w maszynce do mięsa na dużych oczkach.

5

Ziemniaki obierz, ugotuj do miękkości w osolonej wodzie, odcedź. Przeciśnij je przez praskę lub utłucz tłuczkiem.

6

Wszystkie składniki farszu (kapustę, mięso, pieczarki z cebulą i ugotowane ziemniaki) połącz w misce. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Można dodać też majeranek lub kminek, jeśli lubisz.

Ciasto
7

Do miski wsyp obie mąki i sól. Wlej gorącą wodę i olej. Mieszaj łyżką, a gdy masa lekko przestygnie, zagnieć rękami elastyczne ciasto.

8

W razie potrzeby dodaj odrobinę mąki – ciasto powinno być miękkie i nieklejące.

9

Odstaw pod przykryciem na 15–20 minut, by odpoczęło.

Lepienie pierogów
10

Ciasto rozwałkuj partiami na grubość ok. 2 mm, wykrawaj krążki (np. szklanką).

11

Na każdy krążek nakładaj sporą łyżeczkę farszu i dokładnie zlep brzegi.

12

Gotowe pierogi układaj na podsypanym mąką blacie.

Gotowanie
13

Gotuj pierogi partiami po 10-15 sztuk w osolonym wrzątku przez 3–4 minuty od momentu wypłynięcia. Można podać je od razu lub odsmażyć na złoto na patelni z odrobiną tłuszczu.

Wartości odżywcze

0 porcje

Wielkość porcji

10 sztuk


Ilość na porcję
Kalorie560
% Dzienne zapotrzebowanie *
Całkowita zawartość tłuszczu 14g18%
Węglowodany 75g28%
Białka 45g

* % dziennego zapotrzebowania informuje, jaki jest udział składnika odżywczego w codziennej diecie. W ogólnych zaleceniach żywieniowych przyjmuje się, że dzienna wartość kalorii to 2000 kalorii.