Kurczaka umyj i pokrój w kostkę.
Papryki, cebulę i marchewkę oczyść i pokrój w paski podobnej wielkości. Czosnek przeciśnij przez praskę.
Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju. Dodaj kawałki kurczaka i smaż do momentu, aż z każdej strony się zarumienią. Wyjmij mięso z patelni i odłóż na chwilę.
Na tej samej patelni podsmaż pokrojoną cebulę i marchewkę. Dodaj paprykę i smaż przez kolejne 2-3 minuty.
Wsyp czosnek, imbir, ostrą paprykę i pieprz. Smaż przez chwilę, aż zacznie się wydzielać aromat.
Wlej sok z pomarańczy, passatę pomidorową, ocet ryżowy i miód (lub erytrytol). Doprowadź do wrzenia. Dodaj usmażonego kurczaka do sosu.
W małej miseczce rozprowadź mąkę ziemniaczaną w niewielkiej ilości zimnej wody. Wlej tę mieszankę do sosu, ciągle mieszając, aby uniknąć grudek. Gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.
0 porcje
500 g
* % dziennego zapotrzebowania informuje, jaki jest udział składnika odżywczego w codziennej diecie. W ogólnych zaleceniach żywieniowych przyjmuje się, że dzienna wartość kalorii to 2000 kalorii.