Opcje drukowania:

Domowe burrito: szybki przepis na pełen smaku obiad

Porcje6 porcjiCzas przygotowania15 minCzas gotowania30 minCałkowity czas45 min

Domowe burrito: szybki przepis na pełen smaku obiad

 6 tortilli pełnoziarnistych
 500 g mięsa mielonego z indyka
 200 g ryżu basmati
 1 puszka fasoli czerwonej
 1 puszka kukurydzy
 1 papryka czerwona
 1 cebula
 250 ml passaty pomidorowej
 sól, pieprz, pieprz ziołowy, papryka ostra
 2 łyżki oleju
1

Ryż basmati ugotuj według przepisu na opakowaniu.

2

Cebulę pokrój w kostkę, paprykę w paski. Kukurydzę i fasolę odsącz z zalewy.

3

Na patelni rozgrzej olej i wrzuć cebulę. Smaż na średnim ogniu przez minutę, następnie dodaj mięso mielone i smaż, aż zmieni kolor.

4

Do mięsa dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i chwilę podsmaż.

5

Dodaj odsączoną fasolę czerwoną i kukurydzę. Zalej passatą pomidorową i gotuj na małym ogniu przez około 5 minut. Dopraw solą, pieprzem, pieprzem ziołowym i papryką ostrą według własnych preferencji.

6

Na koniec na patelnię dodaj ryż i całość wymieszaj.

7

Na każdą tortillę nałóż porcję przygotowanego farszu. Zawiń tortillę, zaginając boki do środka, a następnie zroluj. Gotowe burrito możesz grillować, podpiec z piekarniku lub na suchej patelni.

Wartości odżywcze

0 porcje

Wielkość porcji

1 sztuka


Ilość na porcję
Kalorie500
% Dzienne zapotrzebowanie *
Całkowita zawartość tłuszczu 19g25%
Węglowodany 53.3g20%

Błonnik 8.5g31%
Białka 25.8g

* % dziennego zapotrzebowania informuje, jaki jest udział składnika odżywczego w codziennej diecie. W ogólnych zaleceniach żywieniowych przyjmuje się, że dzienna wartość kalorii to 2000 kalorii.