Opcje drukowania:

Dorsz w kokosowym sosie

Porcje3 porcjiCzas przygotowania10 minCzas gotowania25 minCałkowity czas35 min

Dorsz w kokosowym sosie to pyszne danie, które można podać na obiad. Robi się go bardzo szybko i nie wymaga wiele pracy.

Dorsz w kokosowym sosie

 500 g polędwicy z dorsza
 ¾ szklanka groszku (może być mrożony)
 mały por
 400 ml mleczka kokosowego light (puszka)
 2 łyżki oleju rzepakowego
 2 łyżki soku z cytryny
 pieprz ziołowy, pieprz czarny, sól
1

Dorsza pokrój na mniejsze kawałki. Skrop sokiem z cytryny, posyp solą i pieprzem. Odstaw na 15 minut.

2

Na patelni rozgrzej olej i ułóż kawałki ryby. Obsmaż je z obu stron po 2 minuty. Rybę odstaw na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

3

Na patelnię, gdzie smażyła się ryba wrzuć pora pokrojonego w paski. Smaż 2-3 minuty, aż zmięknie.

4

Następnie na patelnię dodaj groszek i wlej mleczko kokosowe. Całość duś przez około 10 minut.

5

Po tym czasie dodaj przyprawy i włóż z powrotem rybę. Całość gotuj jeszcze przez 3-4 minuty.

Wartości odżywcze

0 porcje

Wielkość porcji

384


Ilość na porcję
Kalorie328
% Dzienne zapotrzebowanie *
Całkowita zawartość tłuszczu 15.9g21%
Węglowodany 11.3g5%

Błonnik 3.5g13%
Total Sugars 2.5g
Białka 36g

* % dziennego zapotrzebowania informuje, jaki jest udział składnika odżywczego w codziennej diecie. W ogólnych zaleceniach żywieniowych przyjmuje się, że dzienna wartość kalorii to 2000 kalorii.