Opcje drukowania:

Faszerowane bakłażany z ryżem i mięsem z indyka – pyszny pomysł na obiad

Porcje4 porcjiCzas przygotowania20 minCzas gotowania1 hrCałkowity czas1 hr 20 min

Faszerowane bakłażany z ryżem i mięsem z indyka – pyszny pomysł na obiad

 4 niewielkie bakłażany
 150 g ryżu basmati
 250 g mięsa mielonego z indyka
 1 mała cebula
 1 mała marchewka
 100 g suszonych pomidorów
 ½ szklanka passaty pomidorowej
 50 g sera mozzarella
 przyprawy: sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy, papryka ostra, czosnek suszony, garam masala
 oliwa do smażenia
1

Ryż gotuj w osolonej wodzie przez około 10 minut, tak aby pozostał lekko twardawy.

2

Na patelni rozgrzej niewielką ilość oliwy i podsmaż drobno posiekaną cebulę oraz startą marchewkę. Dodaj mięso mielone i smaż przez kilka minut, aż się lekko zrumieni. Całość dopraw solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami.

3

Do farszu wsyp ryż, dorzuć pokrojone suszone pomidory i wlej passatę pomidorową, a następnie dokładnie wymieszaj i jeszcze chwilę podsmaż.

4

Bakłażany przekrój wzdłuż na pół, wydrąż środek i oprósz solą. Odstaw je na około 10 minut, a po tym czasie osusz ręcznikiem papierowym z nadmiaru wody. Napełnij połówki bakłażanów przygotowanym nadzieniem i ułóż je w naczyniu żaroodpornym.

5

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 40 minut. Na ostatnie 5 minut posyp wierzch startą mozzarellą i zapiekaj, aż ser się roztopi i lekko zarumieni.

Wartości odżywcze

0 porcje

Wielkość porcji

2 połówki


Ilość na porcję
Kalorie363
% Dzienne zapotrzebowanie *
Całkowita zawartość tłuszczu 7g9%
Węglowodany 52g19%

Błonnik 7g25%
Białka 23g

* % dziennego zapotrzebowania informuje, jaki jest udział składnika odżywczego w codziennej diecie. W ogólnych zaleceniach żywieniowych przyjmuje się, że dzienna wartość kalorii to 2000 kalorii.