Opcje drukowania:

Fit kurczak ze szpinakiem w sosie pomidorowym – obiad w 30 minut

Porcje3 porcjiCzas przygotowania10 minCzas gotowania20 minCałkowity czas30 min

Fit kurczak ze szpinakiem w sosie pomidorowym – obiad w 30 minut

 2 piersi z kurczaka
 1 średnia cebula
 1 czerwona papryka
 2 garście świeżego szpinaku
 1 szklanka passaty pomidorowej
 1,50 łyżeczki erytrytolu
 zioła prowansalskie, papryka ostra, pieprz ziołowy, pieprz czarny, sól
 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy
1

Piersi z kurczaka opłucz, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w kostkę o boku 2–3 cm. Cebulę posiekaj drobno, paprykę umyj, oczyść i pokrój w kostkę lub paski. Liście szpinaku dokładnie opłucz i osusz – większe możesz przekroić na pół.

2

Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju podsmaż kurczaka, aż lekko się zrumieni. Dopraw solą, czarnym oraz ziołowym pieprzem. Gdy mięso się zetnie, przełóż je na talerz.

3

Na tej samej patelni zeszklij cebulę, następnie dodaj paprykę i smaż kilka minut. Wlej passatę pomidorową, wsyp erytrytol i przyprawy: zioła prowansalskie, ostrą paprykę, sól oraz pieprz. Gotuj około 5 minut, aby smaki się połączyły.

4

Do sosu dodaj usmażonego kurczaka i szpinak. Wymieszaj całość i duś kilka minut, aż liście szpinaku zmiękną.

Wartości odżywcze

0 porcje

Wielkość porcji


Ilość na porcję
Kalorie290
% Dzienne zapotrzebowanie *
Całkowita zawartość tłuszczu 12g16%
Węglowodany 15g6%

Błonnik 3g11%
Białka 32g

* % dziennego zapotrzebowania informuje, jaki jest udział składnika odżywczego w codziennej diecie. W ogólnych zaleceniach żywieniowych przyjmuje się, że dzienna wartość kalorii to 2000 kalorii.