Opcje drukowania:

Fit pierniczki toruńskie – zdrowsza wersja tradycyjnych ciasteczek

Porcje50 porcjiCzas przygotowania30 minCzas gotowania8 minCałkowity czas38 min

Fit pierniczki toruńskie – zdrowsza wersja tradycyjnych ciasteczek

 200 g mąki orkiszowej typ 700
 150 g mąki pszennej typ 500 (lub orkiszowej 630)
 150 g mąki żytniej
 80 g miodu
 120 g erytrytolu
 30 g oleju kokosowego
 90 ml wody
 1 jajko (rozmiar L)
 8 g drożdży suchych
 1 łyżeczka sody oczyszczonej
 1 łyżeczka kakao (może być RAW)
 25 g przyprawy korzennej
1

Do małego rondelka wsyp erytrytol, dodaj kakao, wlej wodę i dodaj olej kokosowy. Podgrzewaj całość na małym ogniu, aż słodzik się rozpuści i powstanie jednolita masa. Zdejmij garnek z ognia, dodaj miód oraz przyprawę korzenną i dobrze wymieszaj. Odstaw mieszankę do przestudzenia.

2

W dużej misce połącz mąkę orkiszową, mąkę pszenną, mąkę żytnią, sodę oraz drożdże. Wbij jajko, wlej przestudzoną mieszankę miodową i wyrabiaj ciasto ręcznie albo przy pomocy robota z hakiem. Zagnieć je na gładką, jednolitą masę. Miskę przykryj ściereczką i odstaw na około 45 minut, aby ciasto nieco odpoczęło.

3

Po tym czasie rozwałkuj ciasto na lekko oprószonej mąką stolnicy na placek o grubości około 0,5 cm. Wykrawaj dowolne kształty i odkładaj je na bok. Resztki ciasta ponownie zagnieć, rozwałkuj i dalej wycinaj. Postępuj tak, aż zużyjesz całą masę.

4

Pierniczki ułóż na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając niewielkie odstępy między ciastkami. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C (góra–dół) i piecz przez około 8 minut. Po upieczeniu wyjmij blachę i pozostaw ciasteczka do całkowitego wystudzenia.

Wartości odżywcze

0 porcje

Wielkość porcji

1 sztuka


Ilość na porcję
Kalorie48
% Dzienne zapotrzebowanie *
Całkowita zawartość tłuszczu 0.85g2%
Węglowodany 8.8g4%

Błonnik 0.6g3%
Białka 1.3g

* % dziennego zapotrzebowania informuje, jaki jest udział składnika odżywczego w codziennej diecie. W ogólnych zaleceniach żywieniowych przyjmuje się, że dzienna wartość kalorii to 2000 kalorii.