Opcje drukowania:

Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami – fit wersja z piekarnika

Porcje8 porcjiCzas przygotowania30 minCzas gotowania1 hr 20 minCałkowity czas1 hr 50 min

Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami – fit wersja z piekarnika

Gołąbki:
 1 główka kapusty (średnia)
 300 g kaszy gryczanej prażonej
 500 g grzybów (pieczarki, boczniaki lub leśne)
 1 duża cebula
 sól, pieprz, papryka ostra, pieprz ziołowy
Sos pomidorowy:
 400 ml passaty pomidorowej
 1 mała cebula (drobno posiekana)
 1,50 łyżeczki oliwy z oliwek
 1 ząbek czosnku (przeciśnięty)
 1,50 łyżeczki suszonego oregano lub bazylii
 sól, pieprz, szczypta cukru
1

Z kapusty usuń głąb i włóż główkę do dużego garnka z wrzątkiem. Parz kilka minut, aż liście staną się miękkie i elastyczne. Zdejmuj je kolejno i odkładaj na talerz.

2

Kaszę ugotuj według instrukcji na opakowaniu – najlepiej al dente, żeby zachowała sypkość.

3

Cebulę drobno posiekaj, grzyby oczyść i pokrój w drobną kostkę. Na patelni podsmaż cebulę, a gdy się zeszkli, dodaj grzyby. Smaż do momentu, aż odparuje nadmiar wody. Dopraw solą, pieprzem, papryką ostrą i pieprzem ziołowym. Wymieszaj z ugotowaną kaszą.

4

Na każdy liść kapusty nałóż porcję farszu, zawiń boki i zwiń w rulon. Układaj w naczyniu żaroodpornym łączeniem do dołu.

5

Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj drobno posiekaną cebulę i smaż, aż się zeszkli. Następnie dodaj czosnek, po chwili wlej passatę i przyprawy. Gotuj na małym ogniu przez 5–10 minut, aż sos lekko zgęstnieje.

6

Gołąbki przykryj pokrywką lub folią aluminiową i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 1 godzinę 20 minut. Przed podaniem polej przygotowanym sosem pomidorowym.

Wartości odżywcze

0 porcje

Wielkość porcji

1 sztuka


Ilość na porcję
Kalorie213
% Dzienne zapotrzebowanie *
Całkowita zawartość tłuszczu 2.3g3%
Węglowodany 42.9g16%

Błonnik 8.2g30%
Białka 9.7g

* % dziennego zapotrzebowania informuje, jaki jest udział składnika odżywczego w codziennej diecie. W ogólnych zaleceniach żywieniowych przyjmuje się, że dzienna wartość kalorii to 2000 kalorii.