Z kapusty usuń głąb i włóż główkę do dużego garnka z wrzątkiem. Parz kilka minut, aż liście staną się miękkie i elastyczne. Zdejmuj je kolejno i odkładaj na talerz.
Kaszę ugotuj według instrukcji na opakowaniu – najlepiej al dente, żeby zachowała sypkość.
Cebulę drobno posiekaj, grzyby oczyść i pokrój w drobną kostkę. Na patelni podsmaż cebulę, a gdy się zeszkli, dodaj grzyby. Smaż do momentu, aż odparuje nadmiar wody. Dopraw solą, pieprzem, papryką ostrą i pieprzem ziołowym. Wymieszaj z ugotowaną kaszą.
Na każdy liść kapusty nałóż porcję farszu, zawiń boki i zwiń w rulon. Układaj w naczyniu żaroodpornym łączeniem do dołu.
Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj drobno posiekaną cebulę i smaż, aż się zeszkli. Następnie dodaj czosnek, po chwili wlej passatę i przyprawy. Gotuj na małym ogniu przez 5–10 minut, aż sos lekko zgęstnieje.
Gołąbki przykryj pokrywką lub folią aluminiową i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 1 godzinę 20 minut. Przed podaniem polej przygotowanym sosem pomidorowym.
0 porcje
1 sztuka
* % dziennego zapotrzebowania informuje, jaki jest udział składnika odżywczego w codziennej diecie. W ogólnych zaleceniach żywieniowych przyjmuje się, że dzienna wartość kalorii to 2000 kalorii.