Opcje drukowania:

Jajka w sosie groszkowym na zimno

Porcje2 porcjiCzas przygotowania15 minCałkowity czas15 min

Jajka w sosie groszkowym na zimno to pyszna i lekka przekąska na zimno, którą można podać na świątecznym stole, na śniadanie czy na grillu.

Jajka w sosie groszkowym na zimno

 4 jajka rozmiar L
 200 g groszku konserwowego
 150 g jogurtu naturalnego
 2 ząbki czosnku
 3 rzodkiewki
 4 liście sałaty
 mały pęczek szczypioru
 sól, pieprz
1

Jajka ugotuj na twardo (około 5 minut od momentu kiedy zaczną się gotować). Następnie wystudź je w zimnej wodzie, obierz i przekrój na pół.

2

Czosnek przeciśnij przez praskę. Jogurt i groszek włóż do miski blendera i zmiksuj na gładką masę. Dodaj czosnek, sól i pieprz. Wymieszaj dokładnie.

3

Na płaskim półmisku ułóż liście sałaty, na niej sos groszkowy. Na sosie ułóż połówki jajek, na nich startą na drobnej tarce rzodkiewkę. Całość posyp drobno posiekanym szczypiorem.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 320 g

Porcje 0


Ilość na porcję
Kalorie 288
% Dzienne zapotrzebowanie *
Całkowita zawartość tłuszczu 12.5g20%

Kwasy tłuszczowe nasycone 4.2g22%
Węglowodany 24.5g9%

Błonnik 6.7g27%
Cukry 7.4g
Białka 22.8g46%

* Procentowe dzienne wartości oparte są na diecie zawierającej 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od Twoich potrzeb kalorycznych.