Opcje drukowania:

Kotlety siekane o smaku gyrosa

Porcje4 porcjiCzas przygotowania25 minCzas gotowania30 minCałkowity czas55 min

Kotlety siekane to szybkie, smaczne i łatwe do przygotowania danie. Idealne na co dzień i na specjalne okazje. Spróbuj tego przepisu i przekonaj się sam, jak bardzo są pyszne!

Kotlety siekane o smaku gyrosa

 500 g piersi z kurczaka (2 duże filety)
 1 duża papryka czerwona
 1 cebula czerwona
 ½ puszki kukurydzy konserwowej
 2 jajka rozmiar M
 4 łyżki mąki z ciecierzycy
 1,50 łyżeczki przyprawy kebab-gyros
 sól i pieprz
1

Dokładnie opłucz mięso pod bieżącą wodą, osusz je za pomocą ręcznika papierowego i pokrój na niewielkie kawałki, w kształcie kostki.

2

Obierz cebulę ze skórki i posiekaj ją drobno, w kostkę. Odcedź kukurydzę z puszki, wylewając zalewę. Przekrój paprykę, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie paski.

3

Przełóż przygotowane składniki do dużej miski. Dodaj jajka, mąkę oraz przyprawy: kebab-gyros, sól i pieprz. Energicznie wymieszaj wszystkie składniki za pomocą łyżki lub ręcznie, aż do uzyskania jednolitej masy.

4

Z powstałej masy formuj okrągłe kotlety. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

5

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza, włączając funkcję termoobiegu. Wstaw blaszkę z kotletami do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 30 minut.

6

Po upieczeniu wyjmij blaszkę z piekarnika i pozostaw kotlety na około 10 minut, aby nieco ostygły. Dzięki temu unikniesz rozpadania się kotletów podczas przekładania.

Wartości odżywcze

0 porcje

Wielkość porcji

2 sztuki


Ilość na porcję
Kalorie245
% Dzienne zapotrzebowanie *
Całkowita zawartość tłuszczu 5.4g7%
Węglowodany 14.2g6%

Błonnik 6.1g22%
Total Sugars 5.5g
Białka 34g

* % dziennego zapotrzebowania informuje, jaki jest udział składnika odżywczego w codziennej diecie. W ogólnych zaleceniach żywieniowych przyjmuje się, że dzienna wartość kalorii to 2000 kalorii.