Kotlety siekane to szybkie, smaczne i łatwe do przygotowania danie. Idealne na co dzień i na specjalne okazje. Spróbuj tego przepisu i przekonaj się sam, jak bardzo są pyszne!
Dokładnie opłucz mięso pod bieżącą wodą, osusz je za pomocą ręcznika papierowego i pokrój na niewielkie kawałki, w kształcie kostki.
Obierz cebulę ze skórki i posiekaj ją drobno, w kostkę. Odcedź kukurydzę z puszki, wylewając zalewę. Przekrój paprykę, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie paski.
Przełóż przygotowane składniki do dużej miski. Dodaj jajka, mąkę oraz przyprawy: kebab-gyros, sól i pieprz. Energicznie wymieszaj wszystkie składniki za pomocą łyżki lub ręcznie, aż do uzyskania jednolitej masy.
Z powstałej masy formuj okrągłe kotlety. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza, włączając funkcję termoobiegu. Wstaw blaszkę z kotletami do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 30 minut.
Po upieczeniu wyjmij blaszkę z piekarnika i pozostaw kotlety na około 10 minut, aby nieco ostygły. Dzięki temu unikniesz rozpadania się kotletów podczas przekładania.
0 porcje
2 sztuki
* % dziennego zapotrzebowania informuje, jaki jest udział składnika odżywczego w codziennej diecie. W ogólnych zaleceniach żywieniowych przyjmuje się, że dzienna wartość kalorii to 2000 kalorii.