Opcje drukowania:

Kotlety z kaszy jęczmiennej w aromatycznym sosie pomidorowym

Porcje4 porcjiCzas przygotowania20 minCzas gotowania25 minCałkowity czas45 min

Kotlety z kaszy jęczmiennej w aromatycznym sosie pomidorowym

Kotlety
 250 g kaszy jęczmiennej
 1 cebula
 4 kawałki suszonych pomidorów z oleju
 1 puszka białej fasoli
 1 jajko
 2 ząbki czosnku
 sól, pieprz
 3 łyżki oleju
Sos pomidorowy
 2 łyżeczki oliwy
 1 mała cebula
 1 szklanka passaty pomidorowej
 1 płaska łyżeczka erytrytolu
 po pół łyżeczki suszonej bazylii, oregano, ziół prowansalskich
 sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy, ostra papryka do smaku
Kotlety
1

Kaszę jęczmienną ugotuj według instrukcji na opakowaniu i pozostaw do przestudzenia.

2

Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na odrobinie oleju do zeszklenia.

3

Do dużej miski przełóż ugotowaną kaszę, odsączoną fasolę, cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość zblenduj na gładką masę.

4

Dodaj jajko, posiekane suszone pomidory, dopraw całość solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszaj ręką, aż masa będzie jednolita. Jeśli będzie zbyt luźna, dodaj łyżkę mąki ziemniaczanej.

5

Uformuj 8 sztuk kotletów i obsmaż na lekko natłuszczonej patelni z obu stron na złoty kolor.

Sos pomidorowy
6

Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij drobno posiekaną cebulę.

7

Dodaj passatę pomidorową, erytrytol oraz wszystkie przyprawy. Gotuj na małym ogniu przez ok. 5 minut, mieszając co jakiś czas.

8

Następnie na patelnię wrzuć kotlety i całość duś pod przykryciem na małym ogniu jeszcze kilka minut.

Wartości odżywcze

0 porcje

Wielkość porcji

2 sztuki


Ilość na porcję
Kalorie463
% Dzienne zapotrzebowanie *
Całkowita zawartość tłuszczu 15.4g20%
Węglowodany 66.4g25%
Białka 12.8g

* % dziennego zapotrzebowania informuje, jaki jest udział składnika odżywczego w codziennej diecie. W ogólnych zaleceniach żywieniowych przyjmuje się, że dzienna wartość kalorii to 2000 kalorii.