Kaszę jęczmienną ugotuj według instrukcji na opakowaniu i pozostaw do przestudzenia.
Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na odrobinie oleju do zeszklenia.
Do dużej miski przełóż ugotowaną kaszę, odsączoną fasolę, cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość zblenduj na gładką masę.
Dodaj jajko, posiekane suszone pomidory, dopraw całość solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszaj ręką, aż masa będzie jednolita. Jeśli będzie zbyt luźna, dodaj łyżkę mąki ziemniaczanej.
Uformuj 8 sztuk kotletów i obsmaż na lekko natłuszczonej patelni z obu stron na złoty kolor.
Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij drobno posiekaną cebulę.
Dodaj passatę pomidorową, erytrytol oraz wszystkie przyprawy. Gotuj na małym ogniu przez ok. 5 minut, mieszając co jakiś czas.
Następnie na patelnię wrzuć kotlety i całość duś pod przykryciem na małym ogniu jeszcze kilka minut.
0 porcje
2 sztuki
* % dziennego zapotrzebowania informuje, jaki jest udział składnika odżywczego w codziennej diecie. W ogólnych zaleceniach żywieniowych przyjmuje się, że dzienna wartość kalorii to 2000 kalorii.