Opcje drukowania:

Lekka sałatka z gruszką i orzechami

Porcje2 porcjiCzas przygotowania15 minCałkowity czas15 min

Lekka sałatka z gruszką i orzechami

 100 g mixu sałat (np. sałata lodowa, endywia frisee, cykoria radicchio, marchew)
 1 średnia papryka czerwona
 1 cebula czerwona
 1 gruszka
 40 g orzechów włoskich
 2 łyżki octu jabłkowego
 3 łyżki oleju sezamowego (lub inny ulubiony)
 0,50 łyżki miodu
  łyżeczki suszonego rozmarynu
 sól, pieprz
1

Warzywa i owoce umyj dokładnie. Gruszkę obierz, pokrój w ćwiartki i wytnij gniazdo nasienne. Następnie kawałki pokrój w plasterki. Cebulę pokrój w kostkę. Paprykę przekój na pół, usuń nasiona i pokój w paski.

2

Orzechy potłucz tłuczkiem do mięsa lub posiekaj nożem na mniejsze kawałki.

3

Ocet wymieszaj z olejem, miodem, rozmarynem, solą i pieprzem.

4

Wszystkie składniki przełóż do jednej miski i wymieszaj. Sałatkę możesz podawać od razu po przygotowaniu.

Wartości odżywcze

0 porcje

Wielkość porcji


Ilość na porcję
Kalorie384
% Dzienne zapotrzebowanie *
Całkowita zawartość tłuszczu 28g36%
Węglowodany 27.7g11%

Błonnik 7.35g27%
Białka 7g

* % dziennego zapotrzebowania informuje, jaki jest udział składnika odżywczego w codziennej diecie. W ogólnych zaleceniach żywieniowych przyjmuje się, że dzienna wartość kalorii to 2000 kalorii.