Szukasz pomysłu na szybki, lekki i zdrowy obiad lub kolację? Te leniwe kluseczki ryżowe to strzał w dziesiątkę!
Ryż basmati ugotuj według instrukcji na opakowaniu z nieco dłuższym czasem (powinien być lekko rozgotowany, aby był bardziej kleisty). Po ugotowaniu odstaw do całkowitego wystudzenia.
Twaróg i ostudzony ryż zmiel w maszynce lub zmiksuj blenderem, aby powstała gładka masa.
Do miski dodaj ryż z twarogiem, jajko, mąkę oraz szczyptę soli. Wszystko dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej, lekko klejącej masy. Jeśli masa będzie zbyt luźna – dodaj odrobinę więcej mąki.
Ciasto podziel na około 2 części i przełóż na stolicę lekko obsypaną mąką. Z każdego kawałka formuj walec nieco grubszy od kciuka i lekko go spłaszcz. Walec pokrój na około 2,5 cm kawałki.
W dużym garnku zagotuj wodę z odrobiną soli. Wrzucaj kluseczki partiami na wrzątek. Gotuj na małym ogniu przez około 2–3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię
0 porcje
* % dziennego zapotrzebowania informuje, jaki jest udział składnika odżywczego w codziennej diecie. W ogólnych zaleceniach żywieniowych przyjmuje się, że dzienna wartość kalorii to 2000 kalorii.