Opcje drukowania:

Naleśniki z serka wiejskiego

Porcje2 porcjiCzas przygotowania5 minCzas gotowania15 minCałkowity czas20 min

Naleśniki z serka wiejskiego

 200 g serka wiejskiego
 2 jajka rozmiar L
 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej
 50 g mąki z ciecierzycy
 2 łyżki jogurtu naturalnego
 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
 sól, pieprz, czosnek suszony
 ulubione dodatki, np. mozzarella light i pomidor
 2 łyżki oleju do smażenia
1

Jajka wraz z serkiem wiejskim włóż do misy blendera i zmiksuj na gładką masę.

2

Dodaj mąki, przyprawy i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszaj rózgą kuchenną.

3

Na patelni rozgrzej olej. Wylej połowę ciasta i smaż na małym ogniu pod przykryciem przez kilka minut, aż wierzch się zetnie.

4

Naleśnika zsuń na talerz, wyłóż dodatki i złóż na pół.

5

W ten sam sposób usmaż drugą porcję.

Wartości odżywcze

0 porcje

Wielkość porcji

1 naleśnik (bez dodatków)


Ilość na porcję
Kalorie455
% Dzienne zapotrzebowanie *
Całkowita zawartość tłuszczu 23g30%
Węglowodany 27g10%
Białka 28g

* % dziennego zapotrzebowania informuje, jaki jest udział składnika odżywczego w codziennej diecie. W ogólnych zaleceniach żywieniowych przyjmuje się, że dzienna wartość kalorii to 2000 kalorii.