Opcje drukowania:

Omlet ze szparagami

Porcje2 porcjiCzas przygotowania5 minCzas gotowania15 minCałkowity czas23 min

Omlet ze szparagami to pyszny i pożywny pomysł na szybkie śniadanie. Warto z niego skorzystać w maju i czerwcu, kiedy mamy sezon na szparagi.

Omlet ze szparagami

 5 jajek rozmiar L
 250 g zielonych szparagów
 50 g sera żółtego
 100 łyżki mleka 2%
 2 łyżeczki masła
 sól, pieprz, przyprawa suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
1

Szparagi umyj i oderwij im twarde końcówki. Pozostałą część pokrój na kawałki długości 2-3 cm. Wrzuć je na patelnię z rozgrzanym masłem i podsmaż przez chwilę.

2

Jajka wbij do miski. Dodaj mleko i przyprawy. Całość krótko miksuj lub ubij trzepaczką.

3

Masę jajeczną wlej na patelnię ze szparagami. Patelnię nakryj pokrywką i całość smaż na małym ogniu przez około 10 minut, aż masa jajeczna się zetnie.

4

Pod koniec smażenia omlet posyp startym serem żółtym.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 345 g

Porcje 0


Ilość na porcję
Kalorie 363
% Dzienne zapotrzebowanie *
Całkowita zawartość tłuszczu 24.6g38%

Kwasy tłuszczowe nasycone 11g56%
Węglowodany 6.1g3%

Błonnik 1.8g8%
Cukry 0g
Białka 28.5g57%

* Procentowe dzienne wartości oparte są na diecie zawierającej 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od Twoich potrzeb kalorycznych.