Bób ugotuj w osolonej wodzie do miękkości, odcedź, przelej zimną wodą i obierz ze skórek. Rozgnieć widelcem na miazgę.
Suszone pomidory pokrój w kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę.
Do miski przełóż bób, dodaj pomidory, przeciśnięty czosnek, sok z cytryny, oliwę i wodę.
Wszystko dokładnie wymieszaj. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dolej jeszcze odrobinę wody lub oliwy.
Dopraw do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką.
Przełóż do słoiczka i przechowuj w lodówce do 5 dni.
0 porcje
100 g - 3–4 łyżki
* % dziennego zapotrzebowania informuje, jaki jest udział składnika odżywczego w codziennej diecie. W ogólnych zaleceniach żywieniowych przyjmuje się, że dzienna wartość kalorii to 2000 kalorii.