Opcje drukowania:

Pieczone serki typu włoskiego – aromatyczna przekąska

Porcje5 porcjiCzas przygotowania15 minCzas gotowania2 hrsCałkowity czas2 hrs 15 min

Pieczone serki typu włoskiego – aromatyczna przekąska

 2 serki typu włoskiego – capresi, capri, capreggio (więcej lub mniej wg potrzeb)
 2 l wody
 2 łyżki soli kamiennej niejodowanej
Przyprawy (zrobiłam 2 wersje):
 po pół łyżeczki: papryki ostrej, papryki wędzonej, papryki słodkiej węgierskiej, płatków chili
 2 łyżeczki przyprawy suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, po pół łyżeczki bazylii i oregano
1

Do garnka lub miski z wodą wsyp sól i mieszaj, aż całkowicie się rozpuści. Następnie zanurz w solance serki, tak aby były całkowicie przykryte, i odstaw je do lodówki na około 12 godzin.

2

Po tym czasie wyjmij serki z wody i osusz je ręcznikami papierowymi. W osobnych miseczkach przygotuj mieszanki przypraw i dokładnie obtocz w nich serki z każdej strony.

3

Przełóż serki na kratkę piekarnika nagrzanego do 50°C i piecz w trybie góra-dół przez godzinę. Następnie zwiększ temperaturę do 70°C i piecz jeszcze przez godzinę. Po upieczeniu wyjmij serki z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Jeśli masz taką możliwość, zamiast pieczenia możesz je uwędzić.

Wartości odżywcze

0 porcje

Wielkość porcji

100 g


Ilość na porcję
Kalorie254
% Dzienne zapotrzebowanie *
Całkowita zawartość tłuszczu 22g29%
Węglowodany 3.7g2%
Białka 11g

* % dziennego zapotrzebowania informuje, jaki jest udział składnika odżywczego w codziennej diecie. W ogólnych zaleceniach żywieniowych przyjmuje się, że dzienna wartość kalorii to 2000 kalorii.