Opcje drukowania:

Placki owsiane z bananem

Porcje3 porcjiCzas przygotowania5 minCzas gotowania15 minCałkowity czas20 min

Placki owsiane z bananem i rodzynkami świetnie sprawdzą się na szybkie i pyszne śniadanie na słodko czy zdrowy deser.

Placki owsiane z bananem

 200 g płatów owsianych
 1 banan
 200 ml mleka owsianego
 1 jajko rozmiar M
 2 łyżki rodzynek
 1 szczypta cynamonu
1

Płatki owsiane i rodzynki wymieszaj ze sobą i zalej mlekiem. Odstaw na około 20 minut, aby napęczniały.

2

Banana zmiksuj albo rozdrobnij widelcem na gładką masę. Banana dodaj do płatków owsianych razem z jajkiem i cynamonem. Całość dokładnie wymieszaj.

3

Na patelni rozgrzej łyżkę oleju (jeśli masz patelnię z nieprzywierającą powłoką, to w ogóle nie wlewaj oleju). Dużą łyżką nakładaj porcje ciasta, lekko rozpłaszczając, aby uformowały się placuszki. Smaż je z obu stron po około 4-5 minut na złoty kolor.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 205 g

Porcje 0


Ilość na porcję
Kalorie 377
% Dzienne zapotrzebowanie *
Całkowita zawartość tłuszczu 7.6g12%

Kwasy tłuszczowe nasycone 1.5g8%
Cholesterol 66mg22%
Węglowodany 68.3g23%

Błonnik 7g29%
Cukry 11g
Białka 11g22%

* Procentowe dzienne wartości oparte są na diecie zawierającej 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od Twoich potrzeb kalorycznych.