Placki z cukinii z gulaszem to danie, które warto wypróbować. Jest smaczne, sycące, lekkie i łatwe w przygotowaniu.
Cukinię zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Odstaw na 15 minut, następnie odciśnij dokładnie w wody.
Do cukinii dodaj mąkę, przyprawy i wbij jajka. Całość wymieszaj dokładnie.
Na dużej blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia uformuj z masy cukiniowej 4 płaskie, okrągłe placki.
Rozgrzej piekarnik do 180 C i piecz placki przez około 35 minut.
Kurczaka pokrój w kostkę. Oprósz solą, pieprzem czarnym i ziołowym i papryką. Odstaw przynajmniej na 15 minut.
Cebulę pokrój w kostkę, paprykę w paski. Pieczarki oczyść i pokrój w kostkę.
Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Wrzuć pieczarki i smaż przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając, aż odparuje z nich cały płyn. Usmażone pieczarki odstaw.
Następnie na patelnię wlej kolejną łyżkę oleju i wrzuć kurczaka. Mięso smaż na średnim ogniu, aż straci różowy kolor. Dodaj cebulę i smaż jeszcze 3 minuty. Następnie dodaj paprykę i smaż kolejne kilka minut, aż warzywa będą miękkie.
Na patelnię z kurczakiem wrzuć pieczarki, dodaj zimny bulion wymieszany z mąką ziemniaczaną, sos sojowy i przyprawy. Całość gotuj przez około 5 minut.
Upieczone placki z cukinii wyjęte z piekarnika polej gulaszem drobiowym z warzywami.
0 porcje
1 placek z sosem
* % dziennego zapotrzebowania informuje, jaki jest udział składnika odżywczego w codziennej diecie. W ogólnych zaleceniach żywieniowych przyjmuje się, że dzienna wartość kalorii to 2000 kalorii.