Placki ziemniaczane z piekarnika to pyszne danie, które w zależności od dodatków można podać na obiad, podwieczorek czy kolację na ciepło.
Warzywa obierz, umyj dokładnie i osusz.
Ziemniaki i marchew zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Cebulę zetrzyj na drobnej tarce.
Wszystkie warzywa przełóż do jednej miski. Dodaj mąkę, jajka i sól. Całość dokładnie wymieszaj.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układaj łyżką w niewielkich odstępach porcje masy ziemniaczanej, formując placki. Z podanych składników wyszło mi 8 sztuk.
Blaszkę włóż do piekarnika nagrzanego do 180 C i piecz z termoobiegiem przez około 35 minut (aż nabiorą złotego koloru).
Wielkość porcji 595 g
Porcje 0
* Procentowe dzienne wartości oparte są na diecie zawierającej 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od Twoich potrzeb kalorycznych.