Opcje drukowania:

Placki ziemniaczane z piekarnika

Porcje2 porcjiCzas przygotowania25 minCzas gotowania35 minCałkowity czas1 hr

Placki ziemniaczane z piekarnika to pyszne danie, które w zależności od dodatków można podać na obiad, podwieczorek czy kolację na ciepło.

Placki ziemniaczane z piekarnika

 800 g ziemniaków
 cebula
 duża marchew
 2 jajka rozmiar M
 2 łyżeczki mąki owsianej (może też być pszenna)
 2 szczypty soli
1

Warzywa obierz, umyj dokładnie i osusz.

2

Ziemniaki i marchew zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Cebulę zetrzyj na drobnej tarce.

3

Wszystkie warzywa przełóż do jednej miski. Dodaj mąkę, jajka i sól. Całość dokładnie wymieszaj.

4

Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układaj łyżką w niewielkich odstępach porcje masy ziemniaczanej, formując placki. Z podanych składników wyszło mi 8 sztuk.

5

Blaszkę włóż do piekarnika nagrzanego do 180 C i piecz z termoobiegiem przez około 35 minut (aż nabiorą złotego koloru).

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 595 g

Porcje 0


Ilość na porcję
Kalorie 456
% Dzienne zapotrzebowanie *
Całkowita zawartość tłuszczu 5.34g9%

Kwasy tłuszczowe nasycone 1.8g9%
Węglowodany 87.5g30%

Błonnik 10.4g42%
Cukry 10.4g
Białka 6.8g14%

* Procentowe dzienne wartości oparte są na diecie zawierającej 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od Twoich potrzeb kalorycznych.