Kaszę pęczak ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu (ok. 2 szklanki wody na 1 szklankę kaszy). Po ugotowaniu odcedź i odstaw.
Kurczaka pokrój w kostkę i dopraw: solą, pieprzem, czosnkiem staropolskim, papryką ostrą i cząbrem.
Na większej patelni lub w garnku rozgrzej 2 łyżki oleju i wrzuć mięso. Podsmażaj kilka minut, aż się lekko zrumieni.
Dodaj warzywa na patelnię oraz 1 łyżkę oleju. Przykryj i duś na średnim ogniu przez 10–12 minut, mieszając co jakiś czas.
Na koniec dorzuć ugotowaną kaszę pęczak, wszystko wymieszaj i podsmaż jeszcze 2–3 minuty, żeby smaki się połączyły. Ewentualnie przypraw do smaku.
0 porcje
* % dziennego zapotrzebowania informuje, jaki jest udział składnika odżywczego w codziennej diecie. W ogólnych zaleceniach żywieniowych przyjmuje się, że dzienna wartość kalorii to 2000 kalorii.