Opcje drukowania:

Pomysł na szybki obiad: kasza pęczak z warzywami i kurczakiem

Porcje4 porcjiCzas przygotowania5 minCzas gotowania26 minCałkowity czas31 min

Pomysł na szybki obiad: kasza pęczak z warzywami i kurczakiem

 150 g kaszy pęczak
 750 g mrożonki warzywa na patelnię
 3 średniej wielkości piersi z kurczaka
 sól, pieprz, czosnek staropolski, papryka ostra, cząber
 3 łyżki oleju rzepakowego
1

Kaszę pęczak ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu (ok. 2 szklanki wody na 1 szklankę kaszy). Po ugotowaniu odcedź i odstaw.

2

Kurczaka pokrój w kostkę i dopraw: solą, pieprzem, czosnkiem staropolskim, papryką ostrą i cząbrem.

3

Na większej patelni lub w garnku rozgrzej 2 łyżki oleju i wrzuć mięso. Podsmażaj kilka minut, aż się lekko zrumieni.

4

Dodaj warzywa na patelnię oraz 1 łyżkę oleju. Przykryj i duś na średnim ogniu przez 10–12 minut, mieszając co jakiś czas.

5

Na koniec dorzuć ugotowaną kaszę pęczak, wszystko wymieszaj i podsmaż jeszcze 2–3 minuty, żeby smaki się połączyły. Ewentualnie przypraw do smaku. 

Wartości odżywcze

0 porcje

Wielkość porcji


Ilość na porcję
Kalorie460
% Dzienne zapotrzebowanie *
Całkowita zawartość tłuszczu 16g21%
Węglowodany 40g15%

Błonnik 7g25%
Białka 38g

* % dziennego zapotrzebowania informuje, jaki jest udział składnika odżywczego w codziennej diecie. W ogólnych zaleceniach żywieniowych przyjmuje się, że dzienna wartość kalorii to 2000 kalorii.