Najpierw obierz jabłko, usuń gniazdo nasienne i zetrzyj je na tarce o średnich oczkach. Cebulę i czosnek obierz, a potem drobno posiekaj lub również zetrzyj na tarce.
Do miski włóż mielone mięso z indyka, wbij jajko, dodaj jabłko, cebulę, czosnek, bułkę tartą (lub panierę z ciecierzycy), a także dopraw całość solą i pieprzem.
Wszystko dokładnie wymieszaj rękami, aż składniki się dobrze połączą.
Uformuj pulpety wielkości mandarynki z przygotowanej masy mięsnej.
Włóż je do sita do gotowania na parze, postaw na garnku z gotującą się wodą i przykryj pokrywką. Gotuj około 20 minut.
Obierz cebulę i czosnek, a następnie drobno je posiekaj. Papryczkę pokrój w kostkę, pozbywając się wcześniej nasion.
Na patelni rozgrzej olej i wrzuć cebulę, papryczkę oraz czosnek. Smaż je, aż staną się miękkie i zeszklone.
Dodaj passatę pomidorową oraz przyprawy: erytrytol, oregano, bazylię, pieprz ziołowy i paprykę ostrą. Dopraw całość solą i pieprzem do smaku.
Gotuj sos przez kilka minut, aż lekko zgęstnieje.
Na koniec wrzuć pulpety do sosu i gotuj przez kolejne kilka minut, aby smaki się dobrze połączyły.
0 porcje
2-3 pulpety
* % dziennego zapotrzebowania informuje, jaki jest udział składnika odżywczego w codziennej diecie. W ogólnych zaleceniach żywieniowych przyjmuje się, że dzienna wartość kalorii to 2000 kalorii.