W dużej misce połącz mięso mielone z jajkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, bułką tartą i przyprawami. Wszystko dokładnie wymieszaj, aż uzyskasz jednolitą masę.
Na patelni rozpuść masło, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i podsmaż przez około minutę. Następnie dodaj mrożony szpinak i smaż, aż nadmiar wody całkowicie odparuje. Gdy szpinak ostygnie, wymieszaj go z ricottą i odstaw.
Rozłóż masę mięsną na arkuszu papieru do pieczenia, formując prostokąt o równomiernej grubości. Na wierzch nałóż warstwę farszu szpinakowego. Całość zwiń ciasno w roladę, pomagając sobie papierem.
Gotową roladę przełóż na blaszkę i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C (z termoobiegiem) przez około 50 minut.
0 porcje
* % dziennego zapotrzebowania informuje, jaki jest udział składnika odżywczego w codziennej diecie. W ogólnych zaleceniach żywieniowych przyjmuje się, że dzienna wartość kalorii to 2000 kalorii.