Opcje drukowania:

Rolada z indyka z kremowym farszem szpinakowym

Porcje4 porcjiCzas przygotowania15 minCzas gotowania1 hrCałkowity czas1 hr 15 min

Rolada z indyka z kremowym farszem szpinakowym

Na masę mięsną:
 500 g mielonego mięsa z indyka
 1 jajko (rozmiar L)
 1 ząbek czosnku
 2 łyżki bułki tartej
 sól, pieprz, pieprz ziołowy, ostra papryka – do smaku
Na farsz szpinakowy:
 150 g mrożonego, rozdrobnionego szpinaku
 2 ząbki czosnku
 2 łyżki serka ricotta
 2 łyżeczki masła
1

W dużej misce połącz mięso mielone z jajkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, bułką tartą i przyprawami. Wszystko dokładnie wymieszaj, aż uzyskasz jednolitą masę.

2

Na patelni rozpuść masło, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i podsmaż przez około minutę. Następnie dodaj mrożony szpinak i smaż, aż nadmiar wody całkowicie odparuje. Gdy szpinak ostygnie, wymieszaj go z ricottą i odstaw.

3

Rozłóż masę mięsną na arkuszu papieru do pieczenia, formując prostokąt o równomiernej grubości. Na wierzch nałóż warstwę farszu szpinakowego. Całość zwiń ciasno w roladę, pomagając sobie papierem.

4

Gotową roladę przełóż na blaszkę i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C (z termoobiegiem) przez około 50 minut.

Wartości odżywcze

0 porcje

Wielkość porcji


Ilość na porcję
Kalorie235
% Dzienne zapotrzebowanie *
Całkowita zawartość tłuszczu 13.5g18%
Węglowodany 7g3%
Białka 19g

* % dziennego zapotrzebowania informuje, jaki jest udział składnika odżywczego w codziennej diecie. W ogólnych zaleceniach żywieniowych przyjmuje się, że dzienna wartość kalorii to 2000 kalorii.