Opcje drukowania:

Roladki z cukinii w sosie pomidorowym – fit obiad pełen smaku

Porcje4 porcji

Roladki z cukinii w sosie pomidorowym – fit obiad pełen smaku

Roladki:
 3 młode cukinie
 1 średnia cebula
 250 g mielonego mięsa z piersi indyka
 500 g pieczarek
 150 g tartej mozzarelli light
 2 łyżki oliwy z oliwek
 sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy, papryka ostra
Sos pomidorowy:
 2 szklanki passaty pomidorowej
 3 ząbki czosnku
 płaska łyżeczka erytrytolu
 sól, pieprz czarny, oregano, bazylia, pieprz ziołowy
1

Cukinie umyj i pokrój wzdłuż na cienkie plastry. Posyp solą i odstaw na kilka minut, aby zmiękły.

2

Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż posiekaną cebulę, a następnie dodaj starte na grubych oczkach pieczarki i smaż do momentu odparowania wody. Na osobnej patelni podsmaż mięso mielone z indyka. Połącz składniki, dopraw przyprawami i odstaw do przestudzenia. Gdy farsz będzie chłodny, wymieszaj go z połową tartej mozzarelli.

3

Na każdy plaster cukinii nałóż porcję farszu, rozsmaruj i zwiń w roladkę. Układaj je ciasno w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

4

Przygotuj sos – passatę wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, erytrytolem i przyprawami. Polej nim roladki.

5

Wstaw naczynie do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 50 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia posyp roladki pozostałą mozzarellą.

Wartości odżywcze

0 porcje

Wielkość porcji

474 g


Ilość na porcję
Kalorie290
% Dzienne zapotrzebowanie *
Całkowita zawartość tłuszczu 13g17%
Węglowodany 18g7%

Błonnik 5.7g21%
Białka 26g

* % dziennego zapotrzebowania informuje, jaki jest udział składnika odżywczego w codziennej diecie. W ogólnych zaleceniach żywieniowych przyjmuje się, że dzienna wartość kalorii to 2000 kalorii.