Cukinie umyj i pokrój wzdłuż na cienkie plastry. Posyp solą i odstaw na kilka minut, aby zmiękły.
Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż posiekaną cebulę, a następnie dodaj starte na grubych oczkach pieczarki i smaż do momentu odparowania wody. Na osobnej patelni podsmaż mięso mielone z indyka. Połącz składniki, dopraw przyprawami i odstaw do przestudzenia. Gdy farsz będzie chłodny, wymieszaj go z połową tartej mozzarelli.
Na każdy plaster cukinii nałóż porcję farszu, rozsmaruj i zwiń w roladkę. Układaj je ciasno w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Przygotuj sos – passatę wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, erytrytolem i przyprawami. Polej nim roladki.
Wstaw naczynie do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 50 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia posyp roladki pozostałą mozzarellą.
0 porcje
474 g
* % dziennego zapotrzebowania informuje, jaki jest udział składnika odżywczego w codziennej diecie. W ogólnych zaleceniach żywieniowych przyjmuje się, że dzienna wartość kalorii to 2000 kalorii.