Opcje drukowania:

Ryż zapiekany ze śliwkami

Porcje4 porcjiCzas przygotowania10 minCzas gotowania50 minCałkowity czas1 hr

Ryż zapiekany ze śliwkami to bardzo smaczna słodka potrawa, którą można podać na sycące śniadanie czy kolację.

Ryż zapiekany ze śliwkami

 200 g ryżu basmati
 700 ml mleka 1,5% lub ulubionego napoju roślinnego
 4 jajka
 3 łyżki erytytolu
 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (około 40 g)
 400 g śliwek
1

Ryż wsyp do garnka i zalej mlekiem. Całość doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, aż ryż napęcznieje, wchłonie całe mleko i zrobi się miękki. W razie potrzeby dolej więcej mleka niż podano w przepisie. Ryż odstaw do wystudzenia.

2

Jajka ubij z erytrytolem na jasną i puszystą masę. Następnie, cały czas miksując, dodaj proszek budyniowy.

3

Masę jajeczną wymieszaj z ryżem i całość przelej do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu ułóż połówki śliwek skórką do dołu.

4

Naczynie włóż do piekarnika nagrzanego do 180 C i zapiekaj przez 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika ryż możesz posypać cynamonem.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 397 g

Porcje 0


Ilość na porcję
Kalorie 422
% Dzienne zapotrzebowanie *
Całkowita zawartość tłuszczu 8.69g14%
Węglowodany 76.69g26%

Błonnik 2.08g9%
Cukry 21.91g
Białka 17.29g35%

* Procentowe dzienne wartości oparte są na diecie zawierającej 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od Twoich potrzeb kalorycznych.