Ryż zapiekany ze śliwkami to bardzo smaczna słodka potrawa, którą można podać na sycące śniadanie czy kolację.
Ryż wsyp do garnka i zalej mlekiem. Całość doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, aż ryż napęcznieje, wchłonie całe mleko i zrobi się miękki. W razie potrzeby dolej więcej mleka niż podano w przepisie. Ryż odstaw do wystudzenia.
Jajka ubij z erytrytolem na jasną i puszystą masę. Następnie, cały czas miksując, dodaj proszek budyniowy.
Masę jajeczną wymieszaj z ryżem i całość przelej do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu ułóż połówki śliwek skórką do dołu.
Naczynie włóż do piekarnika nagrzanego do 180 C i zapiekaj przez 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika ryż możesz posypać cynamonem.
0 porcje
397 g
* % dziennego zapotrzebowania informuje, jaki jest udział składnika odżywczego w codziennej diecie. W ogólnych zaleceniach żywieniowych przyjmuje się, że dzienna wartość kalorii to 2000 kalorii.