Opcje drukowania:

Sałatka obiadowa z makaronem i kurczakiem

Porcje4 porcjiCzas przygotowania20 minCzas gotowania10 minCałkowity czas30 min

Sałatka obiadowa z makaronem i kurczakiem

 1 duża pierś z kurczaka (około 250 g) + łyżeczka ulubionej przyprawy do kurczaka
 250 g makaronu z ciecierzycy
 150 g fety
 100 g mixu sałat
 250 g pomidorów koktajlowych
 1 mała cebula czerwona
 80 g oliwek zielonych
 2 łyżki słonecznika
 2 łyżki oliwy lub oleju arachidowego
 2 łyżeczki soku z cytryny
 sól, pieprz
1

Pierś z kurczaka umyj, osusz, dopraw ulubioną przyprawą do kurczaka i odstaw na kilka minut, aby smaki się przeniknęły. Następnie ugotuj ją na parze i odstaw do wystudzenia. Zimne mięso pokrój na plasterki.

2

Makaron z ciecierzycy ugotuj al dente (nieco krócej niż zaleca producent na opakowaniu), następnie odcedź i przepłucz zimną wodą.

3

Pomidory koktajlowe pokrój na ćwiartki, cebulę pokrój w piórka, a oliwki w plasterki.

Fetę pokrój w kostkę. Słonecznik upraż na suchej patelni.

4

W miseczce wymieszaj oliwę, sok z cytryny, sól i pieprz.

5

W dużej misce połącz ugotowany makaron, pokrojonego kurczaka, pokrojone warzywa, fetę, mix sałat i prażony słonecznik. Polej przygotowanym sosem i delikatnie wymieszaj

Wartości odżywcze

0 porcje

Wielkość porcji


Ilość na porcję
Kalorie517
% Dzienne zapotrzebowanie *
Całkowita zawartość tłuszczu 21g27%
Węglowodany 38.75g15%

Błonnik 12g43%
Białka 38g

* % dziennego zapotrzebowania informuje, jaki jest udział składnika odżywczego w codziennej diecie. W ogólnych zaleceniach żywieniowych przyjmuje się, że dzienna wartość kalorii to 2000 kalorii.