Opcje drukowania:

Sałatka z burakiem i fetą – błyskawiczna do zrobienia i pyszna

Porcje3 porcjiCzas przygotowania15 min

Sałatka z burakiem i fetą – błyskawiczna do zrobienia i pyszna

 400 g buraków gotowanych
 200 g sera feta
 100 g mixu sałat
 20 g orzechów włoskich (garść)
 2 łyżki soku z cytryny
 2 łyżki oliwy lub oleju arachidowego
 ½ łyżki miodu
 sól, pieprz
1

Buraki pokrój w kostkę, fetę również. Orzechy posiekaj nożem na mniejsze kawałki.

2

Sok z cytryny wymieszaj z olejem i miodem. Do sosu dodaj po dużej szczypcie soli i pieprzu.

3

Na talerzu ułóż mix sałat, na nim buraki i fetę. Całość polej sosem i posyp orzechami.

4

Sałatkę podawaj od razu po przygotowaniu.

Wartości odżywcze

0 porcje

Wielkość porcji


Ilość na porcję
Kalorie338
% Dzienne zapotrzebowanie *
Całkowita zawartość tłuszczu 26g34%
Węglowodany 12.6g5%
Białka 13g

* % dziennego zapotrzebowania informuje, jaki jest udział składnika odżywczego w codziennej diecie. W ogólnych zaleceniach żywieniowych przyjmuje się, że dzienna wartość kalorii to 2000 kalorii.