Opcje drukowania:

Sałatka z makaronem z czerwonej soczewicy, fetą i pieczonym batatem

Porcje3 porcjiCzas przygotowania20 minCzas gotowania20 minCałkowity czas40 min

Sałatka z makaronem z czerwonej soczewicy, fetą i pieczonym batatem

 250 g makaronu z czerwonej soczewicy
 200 g sera feta
 1 czerwona papryka
 56 suszonych pomidorów w oleju
 czarnych oliwek
 1 średni batat
 1 mała czerwona cebula
 świeżego szpinaku lub rukoli
 orzechów nerkowca
Sos:
 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
 2 łyżki soku z cytryny
 1,50 łyżeczki musztardy miodowej
 sól i świeżo mielony pieprz
1

Makaron z czerwonej soczewicy ugotuj w lekko osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i odstaw do przestygnięcia.

2

Batata obierz, pokrój w kostkę, skrop odrobiną oliwy i piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 20–25 minut (lub w air fryerze w 180°C przez 15 minut), aż będzie miękki i delikatnie zarumieniony.

3

Suszone pomidory pokrój w kostkę, paprykę w cienkie paski, cebulę w drobną kostkę, a oliwki przekrój na połówki. Ser feta również pokrój w kostkę.

4

W małej miseczce wymieszaj składniki sosu: oliwę z oliwek, sok z cytryny, musztardę miodową, sól i świeżo mielony pieprz.

5

W dużej misce połącz makaron, upieczonego batata, warzywa, fetę, szpinak (lub rukolę) oraz orzechy nerkowca. Polej całość sosem i delikatnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.

6

Podawaj od razu lub schłodź w lodówce — na zimno smakuje równie pysznie!

Wartości odżywcze

0 porcje

Wielkość porcji


Ilość na porcję
Kalorie530
% Dzienne zapotrzebowanie *
Całkowita zawartość tłuszczu 28g36%
Węglowodany 45g17%

Błonnik 7g25%
Białka 25g

* % dziennego zapotrzebowania informuje, jaki jest udział składnika odżywczego w codziennej diecie. W ogólnych zaleceniach żywieniowych przyjmuje się, że dzienna wartość kalorii to 2000 kalorii.