
Makaron z czerwonej soczewicy ugotuj w lekko osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i odstaw do przestygnięcia.
Batata obierz, pokrój w kostkę, skrop odrobiną oliwy i piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 20–25 minut (lub w air fryerze w 180°C przez 15 minut), aż będzie miękki i delikatnie zarumieniony.
Suszone pomidory pokrój w kostkę, paprykę w cienkie paski, cebulę w drobną kostkę, a oliwki przekrój na połówki. Ser feta również pokrój w kostkę.
W małej miseczce wymieszaj składniki sosu: oliwę z oliwek, sok z cytryny, musztardę miodową, sól i świeżo mielony pieprz.
W dużej misce połącz makaron, upieczonego batata, warzywa, fetę, szpinak (lub rukolę) oraz orzechy nerkowca. Polej całość sosem i delikatnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.
Podawaj od razu lub schłodź w lodówce — na zimno smakuje równie pysznie!
0 porcje
* % dziennego zapotrzebowania informuje, jaki jest udział składnika odżywczego w codziennej diecie. W ogólnych zaleceniach żywieniowych przyjmuje się, że dzienna wartość kalorii to 2000 kalorii.