Opcje drukowania:

Szybki chłodnik z buraków konserwowych

Porcje3 porcjiCzas przygotowania15 minCałkowity czas15 min

Szybki chłodnik z buraków konserwowych to pyszna potrawa, którą można zajadać się bez wyrzutów sumienia w upalne letnie dni.

Szybki chłodnik z buraków konserwowych

 słoik buraków konserwowych w wiórkach (500 g)
 4 jajka
 4 ogórki gruntowe
 pęczek rzodkiewek
 2 ząbki czosnku
 800 ml kefiru
 pęczek szczypiorku
 2 łyżeczki soku z cytryny
 sól, pieprz
1

Jajka ugotuj na twardo, obierz i przekrój na pół.

2

Wszystkie warzywa umyj dokładnie i osusz. Rzodkiewki i ogórki pokrój w kostkę. Szczypior drobno posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę.

3

Do miski przełóż buraki ze słoika wraz z całą zalewą, ogórki, rzodkiewki, szczypior i czosnek. Zalej wszystko kefirem, dodaj sok z cytryny, przypraw solą i pieprzem. Wymieszaj dokładnie.

4

Chłodnik włóż do lodówki na około 15 minut do schłodzenia, następnie przełóż go na talerze i dodaj połówki jajka.

Wartości odżywcze

Porcje 0


Ilość na porcję
Kalorie 311
% Dzienne zapotrzebowanie *
Całkowita zawartość tłuszczu 12.3g19%

Tłuszcze trans 4.97g
Węglowodany 30.4g11%

Cukry 22g
Białka 21g42%

* Procentowe dzienne wartości oparte są na diecie zawierającej 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od Twoich potrzeb kalorycznych.