Przesiej mąkę do miski. Dodaj śmietanę i żółtka prosto z lodówki. Dodaj sól i erytrytol zmielony na puder (np. w młynku do kawy).
Wymieszaj ciasto ręcznie lub robotem z hakiem. Kiedy składniki się połączą, przełóż ciasto na stolnicę podsypaną mąką. Wyrabiaj ciasto przez około 10 minut, zagniatając i uderzając nim o stolnicę, aby się napowietrzyło. W razie potrzeby podsypuj ciasto mąką, jeśli będzie się kleić do dłoni.
Zawiń ciasto w folię aluminiową i odłóż na około godzinę do lodówki.
Po schłodzeniu podziel je na dwie części i rozwałkuj na cienki, niemal przezroczysty placek. W razie potrzeby podczas wałkowania posypuj ciasto mąką. Pokrój je na prostokąty o wymiarach około 8x3 cm lub według uznania. W każdym prostokącie wykonaj na środku nacięcie i przewlecz przez nie jeden koniec.
Ułóż faworki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 13 minut w trybie góra-dół. Po upieczeniu odstaw do ostygnięcia. Na koniec posyp pudrem z erytrytolu.
0 porcje
1 sztuka
* % dziennego zapotrzebowania informuje, jaki jest udział składnika odżywczego w codziennej diecie. W ogólnych zaleceniach żywieniowych przyjmuje się, że dzienna wartość kalorii to 2000 kalorii.