Opcje drukowania:

Zapomnij o smażeniu! Te faworki z piekarnika to HIT INTERNETU!

Porcje45 porcjiCzas przygotowania30 minCzas gotowania26 minCałkowity czas56 min

Zapomnij o smażeniu! Te faworki z piekarnika to HIT INTERNETU!

 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
 200 g śmietany 18%
 3 żółtka jajek o rozmiarze L
 2 łyżki erytrytolu
 0,50 łyżeczki soli
1

Przesiej mąkę do miski. Dodaj śmietanę i żółtka prosto z lodówki. Dodaj sól i erytrytol zmielony na puder (np. w młynku do kawy).

2

Wymieszaj ciasto ręcznie lub robotem z hakiem. Kiedy składniki się połączą, przełóż ciasto na stolnicę podsypaną mąką. Wyrabiaj ciasto przez około 10 minut, zagniatając i uderzając nim o stolnicę, aby się napowietrzyło. W razie potrzeby podsypuj ciasto mąką, jeśli będzie się kleić do dłoni.

3

Zawiń ciasto w folię aluminiową i odłóż na około godzinę do lodówki.

4

Po schłodzeniu podziel je na dwie części i rozwałkuj na cienki, niemal przezroczysty placek. W razie potrzeby podczas wałkowania posypuj ciasto mąką. Pokrój je na prostokąty o wymiarach około 8x3 cm lub według uznania. W każdym prostokącie wykonaj na środku nacięcie i przewlecz przez nie jeden koniec.

5

Ułóż faworki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 13 minut w trybie góra-dół. Po upieczeniu odstaw do ostygnięcia. Na koniec posyp pudrem z erytrytolu.

Wartości odżywcze

0 porcje

Wielkość porcji

1 sztuka


Ilość na porcję
Kalorie32
% Dzienne zapotrzebowanie *
Całkowita zawartość tłuszczu 1.2g2%
Węglowodany 3.6g2%

Błonnik 0.3g2%
Białka 1.1g

* % dziennego zapotrzebowania informuje, jaki jest udział składnika odżywczego w codziennej diecie. W ogólnych zaleceniach żywieniowych przyjmuje się, że dzienna wartość kalorii to 2000 kalorii.