Jagody goji to owoce kolcowoju – krzewu pochodzącego prawdopodobnie z Chin, który obecnie rozprzestrzenił się w innych regionach świata i jest uprawiany w wielu krajach. Zaliczane są do grupy produktów określanych jako superfoods, czyli takich, które działają wyjątkowo korzystnie na organizm człowieka. W Polce najczęściej można je kupić w formie suszonej.
Właściwości jagód goji
Jagoda goji jest „adaptogenem”, co oznacza, że posiada ona szereg właściwości terapeutycznych. Adaptogen zwiększa odporność organizmu i pomaga mu lepiej radzić sobie ze stresem poprzez wspieranie pracy nadnerczy. Owoce te stanowią źródło kompletnego białka i zawierają dziewiętnaście różnych aminokwasów, w tym wszystkie osiem niezbędnych aminokwasów (np. wspomagającą nadnercza fenyloalaninę i produkujący serotoninę tryptofan). Jagody goji zawierają wiele składników mineralnych (główne cynk, żelazo, miedź, wapń, german, selen i fosfor) oraz witaminy B1, B2, B6 i E. Zawierają też tzw. kompleks polisacharydowy, dzięki któremu wykazują właściwości przeciwutleniające, przeciwnowotworowe, a także hipoglikemiczne, czyli obniżają poziom cukru we krwi, wpływają również korzystnie na gospodarkę lipidową organizmu. Ogólnie jagody goji wzmacniają układ odpornościowy, zwiększają zasadowość organizmu i jego witalność, chronią wątrobę, poprawiają wzrok i jakość krwi, wprowadzają do organizmu związki powstrzymujące procesy starzenia się.
Jagody goji – dawkowanie
Zalecana dzienna porcja suszonych jagód wynosi 15–45 gramów (garść). Można je jeść w dowolny sposób: żuć jako przekąskę, albo dodać do koktajlu, owsianki czy herbaty. Na rynku można spotkać także jagody goji w kapsułkach.
Polski odpowiednik jagód goji
Podobne właściwości jak jagody goji ma żurawina, która rośnie w Polsce, dzięki czemu jej cena jest niższa. Żurawina działa przeciwbakteryjnie, przeciwirusowo i wzmacniająco. Zaliczana jest do naturalnych antybiotyków. Skutecznie leczy infekcje układu moczowego, czego jagody goji nie robią. Zawiera również przeciwutleniacze, które hamują rozwój wolnych rodników. Ma niewiele cukrów, dużo pektyny, związki mineralne i azotowe, a także witaminy: A, B1, B2, C i PP. Żurawina najpopularniejsza jest w formie suszonej, jednak w sezonie jesiennym można znaleźć również świeże owoce, z których można zrobić sok czy konfitury.
Podsumowując, jagody goji są cennym naturalnym produktem spożywczym i warto włączyć je do codziennej diety. Jednak równie dobrze można spożywać żurawinę, która ma podobne właściwości.
Bibliografia: Thomas Easley, Steven Horne, Zioła, które leczą: Nowoczesna roślinna apteka w twoim domu Bartosz Kulczyński, Anna Gramza-Michałowska, Kompleks polisacharydowy jagód Goji (Lycium barbarum) jako element fitoterapii – przegląd literatury Dawid Wolfe, Superżywność. Jedzenie i medycyna przyszłości
Najnowsze komentarze