Sałatka z brokułem i makaronem to prosta do zrobienia potrawa, którą można zjeść na kolację czy wziąć ze sobą w lunchbox'ie do pracy albo podać na spotkaniu ze znajomymi. Wszystkie składniki świetnie ze sobą współgrają, tworząc smaczną i kolorową kompozycję. Taka sałatka jest bogatym źródłem białka, witamin C, B6 i B3, a także sodu i fosforu.
Składniki sałatki z brokułem i makaronem
Do sałatki dodałam makaron mie noodles pełnoziarnistego, ale jeśli nie macie go pod ręką może to być inny makaron pełnoziarnisty. Świetnie również sprawdzi się makaron z ciecierzycy lub grochu. Możecie również dodać swoją ulubioną fasolę, niekoniecznie musi to być fasola żurawinowa. Natomiast jako tłuszcz do sałatki sprawdzi się również olej lniany czy rzepakowy tłoczony na zimno.
Jak zrobić sałatkę z brokułem i makaronem?
Przygotowanie jest bardzo proste. Wystarczy ugotować brokuła i makaron, a w międzyczasie pokroić szynkę i ogórki. Potem wszystkie składniki mieszamy ze sobą i gotowe.
Sałatka z brokułem i makaronem to prosta do zrobienia potrawa, którą można zjeść na kolację czy wziąć ze sobą w lunchbox'ie do pracy albo podać na spotkaniu ze znajomymi.
Składniki:
Przygotowanie
Makaron przygotuj wg instrukcji producenta (najlepiej go drobno pokruszyć przed ugotowaniem czy zalaniem wodą) i odstaw do wystudzenia.
Brokuł podziel na różyczki i gotuj na parze lub w osolonej wodzie do miękkości. Również odstaw do wystudzenia.
Szynkę pokrój w kostkę, ogórki w plasterki. Fasolę odsącz na sicie. Pomidorki przekrój na pół.
Wszystkie składniki przełóż do jednej miski. Dodaj oliwę i przyprawy. Wymieszaj dokładnie. Sałatkę włóż na godzinę do lodówki.
4 porcje
340 g
- Ilość na porcję
- Kalorie262
- % Dzienne zapotrzebowanie *
- Całkowita zawartość tłuszczu 4.9g7%
- Kwasy tłuszczowe nasycone 0.8g4%
- Cholesterol 40mg14%
- Węglowodany 30g11%
- Błonnik 6.5g24%
- Total Sugars 8.2g
- Białka 25g
* % dziennego zapotrzebowania informuje, jaki jest udział składnika odżywczego w codziennej diecie. W ogólnych zaleceniach żywieniowych przyjmuje się, że dzienna wartość kalorii to 2000 kalorii.
Składniki:
Przygotowanie
Makaron przygotuj wg instrukcji producenta (najlepiej go drobno pokruszyć przed ugotowaniem czy zalaniem wodą) i odstaw do wystudzenia.
Brokuł podziel na różyczki i gotuj na parze lub w osolonej wodzie do miękkości. Również odstaw do wystudzenia.
Szynkę pokrój w kostkę, ogórki w plasterki. Fasolę odsącz na sicie. Pomidorki przekrój na pół.
Wszystkie składniki przełóż do jednej miski. Dodaj oliwę i przyprawy. Wymieszaj dokładnie. Sałatkę włóż na godzinę do lodówki.
Najnowsze komentarze