Bezglutenowe naleśniki z serem to smaczne danie, które jest bardzo uniwersalne i można je podać na śniadanie, obiad czy kolację. Naleśniki przygotowane z mąki ryżowej są lekkie i puszyste, choć kruche, dlatego trzeba ostrożnie odwracać je na patelni podczas smażenia, żeby nie popękały. Z podanych składników wychodzi około 6 naleśników, co można podzielić na 3 porcje.
Jakie dodatki pasują do bezglutenowych naleśników z serem?
Do naleśników można podać owoce np. borówki, maliny czy brzoskwinie. Można je również polać miodem, syropem klonowym lub innym słodkim sosem.
Bezglutenowe naleśniki z serem to smaczne danie, które jest bardzo uniwersalne i można je podać na śniadanie, obiad czy kolację.
Składniki:
Przygotowanie
Mąkę przesyp do miski. Dodaj do niej mleko, jajka, wodę i sól. Składniki zmiksuj ze sobą przez chwilę i odstaw na 20 minut. Ciasto będzie dość płynne, o konsystencji śmietany.
Po tym czasie ciasto jeszcze raz krótko wymieszaj. Na rozgrzaną patelnię (o średnicy około 28 cm) z odrobiną oleju wlej szybkim ruchem porcję ciasta naleśnikowego, obracając patelnią, aby ciasto było rozprowadzone cienką warstwą na całym dnie patelni. Podczas smażenia kolejnych naleśników nie dolewaj już oleju.
Naleśniki smażymy z jednej strony około półtora minuty, następnie obróć je ostrożnie np. pomagając sobie płaskim talerzem, gdyż są one dość kruche. Smaż je na drugiej stronie jeszcze pół minuty. Usmażone naleśniki układaj w stosik na talerzu, następnie nakryj go pokrywką.
Twaróg zmiksuj z miodem i jogurtem. Po łyżce serka nakładaj na naleśniki i zwijaj je w rulon.
3 porcje
- Ilość na porcję
- Kalorie620
- % Dzienne zapotrzebowanie *
- Całkowita zawartość tłuszczu 10g13%
- Węglowodany 96g35%
- Błonnik 1.5g6%
- Total Sugars 8g
- Białka 31g
* % dziennego zapotrzebowania informuje, jaki jest udział składnika odżywczego w codziennej diecie. W ogólnych zaleceniach żywieniowych przyjmuje się, że dzienna wartość kalorii to 2000 kalorii.
Składniki:
Przygotowanie
Mąkę przesyp do miski. Dodaj do niej mleko, jajka, wodę i sól. Składniki zmiksuj ze sobą przez chwilę i odstaw na 20 minut. Ciasto będzie dość płynne, o konsystencji śmietany.
Po tym czasie ciasto jeszcze raz krótko wymieszaj. Na rozgrzaną patelnię (o średnicy około 28 cm) z odrobiną oleju wlej szybkim ruchem porcję ciasta naleśnikowego, obracając patelnią, aby ciasto było rozprowadzone cienką warstwą na całym dnie patelni. Podczas smażenia kolejnych naleśników nie dolewaj już oleju.
Naleśniki smażymy z jednej strony około półtora minuty, następnie obróć je ostrożnie np. pomagając sobie płaskim talerzem, gdyż są one dość kruche. Smaż je na drugiej stronie jeszcze pół minuty. Usmażone naleśniki układaj w stosik na talerzu, następnie nakryj go pokrywką.
Twaróg zmiksuj z miodem i jogurtem. Po łyżce serka nakładaj na naleśniki i zwijaj je w rulon.
Najnowsze komentarze