Sałatka ziemniaczana bez majonezu to idealny dodatek do grilla, obiadu czy jako samodzielny posiłek na kolację. Sałatka jest wegańska i składa się tylko z kilku prostych składników. Idealnie sprawdzi się w sezonie na szparagi. Jest bogata w witaminy C i K, a także zawiera dużo Magnezu i Potasu.
Jak przygotować sałatkę ziemniaczaną bez majonezu?
Przygotowanie sałatki jest bardzo proste. Wystarczy ugotować szparagi i ziemniaki, następnie pokroić je i posiekać szczypior. Pozostaje tylko wymieszać składniki ze sobą i gotowe. Całość zajmie około pół godziny. Sałatkę można podawać od razu po przygotowaniu.
Sałatka ziemniaczana bez majonezu to idealny dodatek do grilla, obiadu czy jako samodzielny posiłek na kolację.
Składniki:
Przygotowanie
Ziemniaki umyj i gotuj w wodzie w mundurkach do miękkości. Odstaw do wystudzenia. Kiedy będą zimne, obierz je ze skórki i pokrój w grubą kostkę.
Szparagi umyj i oderwij im twarde, zdrewniałe końcówki. Pozostałe części szparagów pokrój na kawałki długości 3-4 cm i gotuj na parze pod przykryciem przez około 3 minuty, aby były lekko twarde. Odstaw do wystudzenia.
Szczypior drobno posiekaj, marynowane cebulki odsącz z zalewy.
Musztardę, ocet i olej wymieszaj ze sobą.
Do dużej miski przełóż ziemniaki, szparagi, szczypior i cebulkę. Dodaj sos oraz przyprawy. Składniki wymieszaj ze sobą.
4 porcje
290 g
- Ilość na porcję
- Kalorie195
- % Dzienne zapotrzebowanie *
- Całkowita zawartość tłuszczu 32g42%
- Kwasy tłuszczowe nasycone 1.6g8%
- Węglowodany 94g35%
- Błonnik 14.44g52%
- Total Sugars 9.4g
- Białka 20.25g
* % dziennego zapotrzebowania informuje, jaki jest udział składnika odżywczego w codziennej diecie. W ogólnych zaleceniach żywieniowych przyjmuje się, że dzienna wartość kalorii to 2000 kalorii.
Składniki:
Przygotowanie
Ziemniaki umyj i gotuj w wodzie w mundurkach do miękkości. Odstaw do wystudzenia. Kiedy będą zimne, obierz je ze skórki i pokrój w grubą kostkę.
Szparagi umyj i oderwij im twarde, zdrewniałe końcówki. Pozostałe części szparagów pokrój na kawałki długości 3-4 cm i gotuj na parze pod przykryciem przez około 3 minuty, aby były lekko twarde. Odstaw do wystudzenia.
Szczypior drobno posiekaj, marynowane cebulki odsącz z zalewy.
Musztardę, ocet i olej wymieszaj ze sobą.
Do dużej miski przełóż ziemniaki, szparagi, szczypior i cebulkę. Dodaj sos oraz przyprawy. Składniki wymieszaj ze sobą.
Najnowsze komentarze