Curry z warzywami to danie, które zachwyci Cię swoją różnorodnością smaków i aromatów. Jest nie tylko pyszne, ale także zdrowe i łatwe w przygotowaniu. Ta kolorowa, gęsta potrawa, która wywodzi się z kuchni azjatyckiej, zdobywa coraz większą popularność w domach na całym świecie. Połączenie soczystej marchewki, delikatnego kalafiora, słodkiego bobu, aromatycznej żółtej pasty curry i kremowego mleczka kokosowego tworzy niezwykłą symfonię smaków, która rozpieszcza podniebienie. Jeśli jeszcze nie próbowałeś tej wersji curry, koniecznie sięgnij po te składniki – może się okazać, że będzie to jedno z Twoich ulubionych dań na codzienny obiad.
Z czym podawać curry?
Curry z warzywami doskonale smakuje podane z:
- 
Ryżem basmati: Delikatny ryż doskonale komponuje się z intensywnym smakiem curry.
 - 
Chlebkiem naan: Ciepły, lekko chrupiący chlebek idealnie nadaje się do maczania w sosie.
 - 
Jogurtem naturalnym: Jogurt złagodzi ostrość curry i doda mu świeżości.
 

Składniki:
Przygotowanie
Bób gotuj w osolonej wodzie do miękkości. Odcedź na sicie i przelej zimną wodą. Obierz go ze skórki.
Kalafior podziel na różyczki i gotuj na parze al dente.
Marchewki i cebulę obierz. Marchewki pokrój w paski, cebulę w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzej olej i wrzuć najpierw cebulę, a kiedy zacznie się szklić, dodaj marchew. Całość smaż na niewielkim ogniu przez 8-10 minut.
Na patelnię wlej mleczko kokosowe, dodaj bób, kalafior, pastę curry, sól i pieprz.
Całość wymieszaj i duś na małym ogniu jeszcze około 10 minut. Curry przed podaniem posyp posiekanym szczypiorem.
4 porcje
- Ilość na porcję
 - Kalorie411
 - % Dzienne zapotrzebowanie *
 - Całkowita zawartość tłuszczu 26g34%
 - Węglowodany 36.2g14%
 - Błonnik 15g54%
 - Białka 17.25g
 
* % dziennego zapotrzebowania informuje, jaki jest udział składnika odżywczego w codziennej diecie. W ogólnych zaleceniach żywieniowych przyjmuje się, że dzienna wartość kalorii to 2000 kalorii.
Składniki:
Przygotowanie
Bób gotuj w osolonej wodzie do miękkości. Odcedź na sicie i przelej zimną wodą. Obierz go ze skórki.
Kalafior podziel na różyczki i gotuj na parze al dente.
Marchewki i cebulę obierz. Marchewki pokrój w paski, cebulę w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzej olej i wrzuć najpierw cebulę, a kiedy zacznie się szklić, dodaj marchew. Całość smaż na niewielkim ogniu przez 8-10 minut.
Na patelnię wlej mleczko kokosowe, dodaj bób, kalafior, pastę curry, sól i pieprz.
Całość wymieszaj i duś na małym ogniu jeszcze około 10 minut. Curry przed podaniem posyp posiekanym szczypiorem.
					
												
Najnowsze komentarze