Kliknij, aby ocenić ten post!
[Liczba ocen: 0 Średnia ocen: 0]

Dutch Baby kakaowy z twarogowym kremem i truskawkami – pyszne, efektowne i zaskakująco proste śniadanie lub deser, który zrobisz z podstawowych składników. Ten pieczony naleśnik nie wymaga przewracania na patelni – całą robotę robi piekarnik!

Ten przepis to idealna propozycja na weekendowy poranek, kiedy chcesz zjeść coś pysznego, ale bez wyrzutów sumienia. Dodatek kakao nadaje ciastu głębokiego smaku, a lekki krem twarogowy i świeże truskawki dopełniają całość w wyjątkowo apetyczny sposób. To fit wersja klasycznego Dutch Baby – bez cukru, z pełnoziarnistą mąką i dużą ilością białka.

Dutch Baby świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno – możesz więc przygotować go wcześniej i zabrać np. do pracy lub na piknik. Spróbuj raz, a na pewno wrócisz do tego przepisu nie raz!

Kategoria, , TrudnośćŚredni
Dutch Baby kakaowy z twarogowym kremem i truskawkami
Porcje2 porcji
Czas przygotowania15 minCzas gotowania15 minCałkowity czas30 min

Składniki:

Na kakaowego Dutch Baby:
 60 g mąki pszennej pełnoziarnistej
 20 g kakao
 2 łyżeczki erytrytolu
 2 szczypty soli
 125 ml mleka 2%
 4 jajka (rozmiar L)
Krem:
 250 g chudego twarogu
 2 łyżki jogurtu naturalnego
 2 łyżki erytrytolu
Dodatkowo:
 250 g świeżych truskawek

Przygotowanie

1

Rozgrzej piekarnik do 220°C (grzanie góra-dół). Włóż do środka żeliwną lub metalową patelnię (około 24 cm) lub formę do pieczenia bez uchwytów z plastiku – musi się nagrzać razem z piekarnikiem.

2

W międzyczasie przygotuj ciasto: do miski wsyp mąkę, kakao, erytrytol i sól. Wlej mleko i dodaj jajka. Całość zmiksuj lub dokładnie wymieszaj trzepaczką na gładką, lekko płynną masę bez grudek.

3

Ostrożnie wyjmij gorącą patelnię z piekarnika, spryskaj ją olejem w sprayu lub posmaruj minimalną ilością tłuszczu. Wlej ciasto i od razu wstaw z powrotem do piekarnika.

4

Piecz przez 15–18 minut, aż naleśnik urośnie i nabierze chrupiących brzegów. Nie otwieraj piekarnika w trakcie pieczenia.

5

W międzyczasie zblenduj twaróg z jogurtem i erytrytolem na gładki krem.

6

Truskawki umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki.

7

Gotowego Dutch Baby delikatnie wyjmij z formy. Nałóż na środek porcję kremu twarogowego i truskawki.

Wartości odżywcze

2 porcje

Wielkość porcji

0,5 sztuki


Ilość na porcję
Kalorie330
% Dzienne zapotrzebowanie *
Całkowita zawartość tłuszczu 10g13%
Węglowodany 30g11%
Białka 26g

* % dziennego zapotrzebowania informuje, jaki jest udział składnika odżywczego w codziennej diecie. W ogólnych zaleceniach żywieniowych przyjmuje się, że dzienna wartość kalorii to 2000 kalorii.

 

Składniki:

Na kakaowego Dutch Baby:
 60 g mąki pszennej pełnoziarnistej
 20 g kakao
 2 łyżeczki erytrytolu
 2 szczypty soli
 125 ml mleka 2%
 4 jajka (rozmiar L)
Krem:
 250 g chudego twarogu
 2 łyżki jogurtu naturalnego
 2 łyżki erytrytolu
Dodatkowo:
 250 g świeżych truskawek

Przygotowanie

1

Rozgrzej piekarnik do 220°C (grzanie góra-dół). Włóż do środka żeliwną lub metalową patelnię (około 24 cm) lub formę do pieczenia bez uchwytów z plastiku – musi się nagrzać razem z piekarnikiem.

2

W międzyczasie przygotuj ciasto: do miski wsyp mąkę, kakao, erytrytol i sól. Wlej mleko i dodaj jajka. Całość zmiksuj lub dokładnie wymieszaj trzepaczką na gładką, lekko płynną masę bez grudek.

3

Ostrożnie wyjmij gorącą patelnię z piekarnika, spryskaj ją olejem w sprayu lub posmaruj minimalną ilością tłuszczu. Wlej ciasto i od razu wstaw z powrotem do piekarnika.

4

Piecz przez 15–18 minut, aż naleśnik urośnie i nabierze chrupiących brzegów. Nie otwieraj piekarnika w trakcie pieczenia.

5

W międzyczasie zblenduj twaróg z jogurtem i erytrytolem na gładki krem.

6

Truskawki umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki.

7

Gotowego Dutch Baby delikatnie wyjmij z formy. Nałóż na środek porcję kremu twarogowego i truskawki.

Notes

Dutch Baby kakaowy z twarogowym kremem i truskawkami