Dutch Baby kakaowy z twarogowym kremem i truskawkami – pyszne, efektowne i zaskakująco proste śniadanie lub deser, który zrobisz z podstawowych składników. Ten pieczony naleśnik nie wymaga przewracania na patelni – całą robotę robi piekarnik!
Ten przepis to idealna propozycja na weekendowy poranek, kiedy chcesz zjeść coś pysznego, ale bez wyrzutów sumienia. Dodatek kakao nadaje ciastu głębokiego smaku, a lekki krem twarogowy i świeże truskawki dopełniają całość w wyjątkowo apetyczny sposób. To fit wersja klasycznego Dutch Baby – bez cukru, z pełnoziarnistą mąką i dużą ilością białka.
Dutch Baby świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno – możesz więc przygotować go wcześniej i zabrać np. do pracy lub na piknik. Spróbuj raz, a na pewno wrócisz do tego przepisu nie raz!

Składniki:
Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 220°C (grzanie góra-dół). Włóż do środka żeliwną lub metalową patelnię (około 24 cm) lub formę do pieczenia bez uchwytów z plastiku – musi się nagrzać razem z piekarnikiem.
W międzyczasie przygotuj ciasto: do miski wsyp mąkę, kakao, erytrytol i sól. Wlej mleko i dodaj jajka. Całość zmiksuj lub dokładnie wymieszaj trzepaczką na gładką, lekko płynną masę bez grudek.
Ostrożnie wyjmij gorącą patelnię z piekarnika, spryskaj ją olejem w sprayu lub posmaruj minimalną ilością tłuszczu. Wlej ciasto i od razu wstaw z powrotem do piekarnika.
Piecz przez 15–18 minut, aż naleśnik urośnie i nabierze chrupiących brzegów. Nie otwieraj piekarnika w trakcie pieczenia.
W międzyczasie zblenduj twaróg z jogurtem i erytrytolem na gładki krem.
Truskawki umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki.
Gotowego Dutch Baby delikatnie wyjmij z formy. Nałóż na środek porcję kremu twarogowego i truskawki.
2 porcje
0,5 sztuki
- Ilość na porcję
- Kalorie330
- % Dzienne zapotrzebowanie *
- Całkowita zawartość tłuszczu 10g13%
- Węglowodany 30g11%
- Białka 26g
* % dziennego zapotrzebowania informuje, jaki jest udział składnika odżywczego w codziennej diecie. W ogólnych zaleceniach żywieniowych przyjmuje się, że dzienna wartość kalorii to 2000 kalorii.
Składniki:
Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 220°C (grzanie góra-dół). Włóż do środka żeliwną lub metalową patelnię (około 24 cm) lub formę do pieczenia bez uchwytów z plastiku – musi się nagrzać razem z piekarnikiem.
W międzyczasie przygotuj ciasto: do miski wsyp mąkę, kakao, erytrytol i sól. Wlej mleko i dodaj jajka. Całość zmiksuj lub dokładnie wymieszaj trzepaczką na gładką, lekko płynną masę bez grudek.
Ostrożnie wyjmij gorącą patelnię z piekarnika, spryskaj ją olejem w sprayu lub posmaruj minimalną ilością tłuszczu. Wlej ciasto i od razu wstaw z powrotem do piekarnika.
Piecz przez 15–18 minut, aż naleśnik urośnie i nabierze chrupiących brzegów. Nie otwieraj piekarnika w trakcie pieczenia.
W międzyczasie zblenduj twaróg z jogurtem i erytrytolem na gładki krem.
Truskawki umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki.
Gotowego Dutch Baby delikatnie wyjmij z formy. Nałóż na środek porcję kremu twarogowego i truskawki.
Najnowsze komentarze