Kliknij, aby ocenić ten post!
[Liczba ocen: 0 Średnia ocen: 0]

Faszerowane bakłażany z ryżem i mięsem z indyka to danie, które zachwyca smakiem i aromatem, a jednocześnie jest lekkie i sycące. Idealnie sprawdzi się jako pomysł na obiad dla całej rodziny – w środku kryje się pyszny farsz z ryżu basmati, indyka, warzyw i suszonych pomidorów, całość zapieczona jest w piekarniku i posypana mozzarellą. Dzięki temu bakłażany są miękkie, pełne smaku i naprawdę trudno się im oprzeć.

Z czym podać faszerowane bakłażany?

Takie bakłażany doskonale smakują same w sobie, ale świetnie będą się też komponować z prostymi dodatkami. Możesz podać je z lekką sałatką ze świeżych warzyw, np. z rukolą, pomidorkami koktajlowymi i odrobiną oliwy. Jeśli chcesz, by posiłek był jeszcze bardziej sycący, obok możesz postawić kromkę pełnoziarnistego pieczywa lub kawałek chrupiącej bagietki. Dobrze sprawdzi się też naturalny jogurt wymieszany z czosnkiem i koperkiem, który podkreśli smak farszu i doda całości świeżości.

 

KategoriaTrudnośćŚredni
Faszerowane bakłażany z ryżem i mięsem z indyka – pyszny pomysł na obiad
Porcje4 porcji
Czas przygotowania20 minCzas gotowania1 hrCałkowity czas1 hr 20 min

Składniki:

 4 niewielkie bakłażany
 150 g ryżu basmati
 250 g mięsa mielonego z indyka
 1 mała cebula
 1 mała marchewka
 100 g suszonych pomidorów
 ½ szklanka passaty pomidorowej
 50 g sera mozzarella
 przyprawy: sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy, papryka ostra, czosnek suszony, garam masala
 oliwa do smażenia

Przygotowanie

1

Ryż gotuj w osolonej wodzie przez około 10 minut, tak aby pozostał lekko twardawy.

2

Na patelni rozgrzej niewielką ilość oliwy i podsmaż drobno posiekaną cebulę oraz startą marchewkę. Dodaj mięso mielone i smaż przez kilka minut, aż się lekko zrumieni. Całość dopraw solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami.

3

Do farszu wsyp ryż, dorzuć pokrojone suszone pomidory i wlej passatę pomidorową, a następnie dokładnie wymieszaj i jeszcze chwilę podsmaż.

4

Bakłażany przekrój wzdłuż na pół, wydrąż środek i oprósz solą. Odstaw je na około 10 minut, a po tym czasie osusz ręcznikiem papierowym z nadmiaru wody. Napełnij połówki bakłażanów przygotowanym nadzieniem i ułóż je w naczyniu żaroodpornym.

5

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 40 minut. Na ostatnie 5 minut posyp wierzch startą mozzarellą i zapiekaj, aż ser się roztopi i lekko zarumieni.

Wartości odżywcze

4 porcje

Wielkość porcji

2 połówki


Ilość na porcję
Kalorie363
% Dzienne zapotrzebowanie *
Całkowita zawartość tłuszczu 7g9%
Węglowodany 52g19%
Błonnik 7g25%
Białka 23g

* % dziennego zapotrzebowania informuje, jaki jest udział składnika odżywczego w codziennej diecie. W ogólnych zaleceniach żywieniowych przyjmuje się, że dzienna wartość kalorii to 2000 kalorii.

Faszerowane bakłażany z ryżem i mięsem z indyka – pyszny pomysł na obiad

Składniki:

 4 niewielkie bakłażany
 150 g ryżu basmati
 250 g mięsa mielonego z indyka
 1 mała cebula
 1 mała marchewka
 100 g suszonych pomidorów
 ½ szklanka passaty pomidorowej
 50 g sera mozzarella
 przyprawy: sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy, papryka ostra, czosnek suszony, garam masala
 oliwa do smażenia

Przygotowanie

1

Ryż gotuj w osolonej wodzie przez około 10 minut, tak aby pozostał lekko twardawy.

2

Na patelni rozgrzej niewielką ilość oliwy i podsmaż drobno posiekaną cebulę oraz startą marchewkę. Dodaj mięso mielone i smaż przez kilka minut, aż się lekko zrumieni. Całość dopraw solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami.

3

Do farszu wsyp ryż, dorzuć pokrojone suszone pomidory i wlej passatę pomidorową, a następnie dokładnie wymieszaj i jeszcze chwilę podsmaż.

4

Bakłażany przekrój wzdłuż na pół, wydrąż środek i oprósz solą. Odstaw je na około 10 minut, a po tym czasie osusz ręcznikiem papierowym z nadmiaru wody. Napełnij połówki bakłażanów przygotowanym nadzieniem i ułóż je w naczyniu żaroodpornym.

5

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 40 minut. Na ostatnie 5 minut posyp wierzch startą mozzarellą i zapiekaj, aż ser się roztopi i lekko zarumieni.

Notes

Faszerowane bakłażany z ryżem i mięsem z indyka – pyszny pomysł na obiad