Gulasz z indykiem i warzywami to danie idealne na szybki i zdrowy obiad dla całej rodziny. Jest pyszny, aromatyczny i delikatny w smaku. Zasmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Można go przygotować dzień wcześniej, a przed podaniem tylko podgrzać.

Gulasz tradycyjnie przygotowuje się z wołowiny, jednak z czasem indyk stał się popularną alternatywą, ze względu na niższą zawartość tłuszczu i kalorii.

Z czym podać gulasz z indykiem i warzywami?

Danie jest bardzo uniwersalne, dlatego pasują do niego wszelkiego rodzaju kasze, ryż czy pieczywo. Żeby zwiększyć kaloryczność posiłku, podaj akurat to, co masz pod ręką. Dodatkowo można posypać go świeżą natką pietruszki lub koperkiem.

KategoriaTrudnośćŚredni

Gulasz z indykiem i warzywami to danie idealne na szybki i zdrowy obiad dla całej rodziny. Jest pyszny, aromatyczny i delikatny w smaku.

Gulasz z indykiem i warzywami
Porcje4 porcji
Czas przygotowania20 minCzas gotowania40 minCałkowity czas1 hr

Składniki:

 1 kg piersi z indyka
 2 cebule
 3 małe marchewki
 1 papryka czerwona
 1 papryka zielona
 1 mała cukinia
 300 g brukselki
 1,50 szklanki passaty pomidorowej
 2 łyżki oleju rzepakowego
 sól, pieprz, oregano, papryka słodka i ostra, czosnek suszony

Przygotowanie

1

Pierś z indyka pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć mięso i smaż przez kilka minut, aż zmieni kolor na jaśniejszy.

2

Mięso zalej pół szklanki wody i duś na małym ogniu pod przykryciem przez około pół godziny.

3

W tym czasie umyj, obierz i pokrój warzywa. Cebulę w kostkę, marchew w plasterki, papryki w paski. Młodej cukinii z miękką skórką nie musisz obierać, pokrój ją w plastry, a każdy plaster na cztery części, jak pizzę.

4

Brukselkę gotuj osobno do miękkości na parze. Większe kapustki możesz przekroić na pół lub na ćwiartki.

5

Do mięsa z indyka dodaj cebulę i smaż przez kilka minut. Następnie wlej passatę pomidorową i dodaj marchew. Całość duś jeszcze 20 minut.

6

Po tym czasie dodaj paprykę, cukinię, po dużej szczypcie ziół i przypraw. Całość wymieszaj i duś jeszcze 10 minut. Na koniec dodaj brukselkę. Danie przed końcem gotowania najlepiej skosztować i doprawić jeszcze do smaku.

Wartości odżywcze

4 porcje

Wielkość porcji

670 g


Ilość na porcję
Kalorie377
% Dzienne zapotrzebowanie *
Całkowita zawartość tłuszczu 7.9g11%
Węglowodany 24g9%
Błonnik 9.7g35%
Total Sugars 15g
Białka 50g

* % dziennego zapotrzebowania informuje, jaki jest udział składnika odżywczego w codziennej diecie. W ogólnych zaleceniach żywieniowych przyjmuje się, że dzienna wartość kalorii to 2000 kalorii.

 

Gulasz z indykiem i warzywami

Składniki:

 1 kg piersi z indyka
 2 cebule
 3 małe marchewki
 1 papryka czerwona
 1 papryka zielona
 1 mała cukinia
 300 g brukselki
 1,50 szklanki passaty pomidorowej
 2 łyżki oleju rzepakowego
 sól, pieprz, oregano, papryka słodka i ostra, czosnek suszony

Przygotowanie

1

Pierś z indyka pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć mięso i smaż przez kilka minut, aż zmieni kolor na jaśniejszy.

2

Mięso zalej pół szklanki wody i duś na małym ogniu pod przykryciem przez około pół godziny.

3

W tym czasie umyj, obierz i pokrój warzywa. Cebulę w kostkę, marchew w plasterki, papryki w paski. Młodej cukinii z miękką skórką nie musisz obierać, pokrój ją w plastry, a każdy plaster na cztery części, jak pizzę.

4

Brukselkę gotuj osobno do miękkości na parze. Większe kapustki możesz przekroić na pół lub na ćwiartki.

5

Do mięsa z indyka dodaj cebulę i smaż przez kilka minut. Następnie wlej passatę pomidorową i dodaj marchew. Całość duś jeszcze 20 minut.

6

Po tym czasie dodaj paprykę, cukinię, po dużej szczypcie ziół i przypraw. Całość wymieszaj i duś jeszcze 10 minut. Na koniec dodaj brukselkę. Danie przed końcem gotowania najlepiej skosztować i doprawić jeszcze do smaku.

Notes

Gulasz z indykiem i warzywami