Kliknij, aby ocenić ten post!
[Liczba ocen: 0 Średnia ocen: 0]

Oponki z piekarnika to pyszna i zdrowa alternatywa dla tradycyjnych pączków smażonych w głębokim tłuszczu. Te delikatne i puszyste wypieki, dzięki dodatkowi twarogu, są nie tylko smaczne, ale również bogate w białko i wapń. Pieczone w piekarniku, a nie smażone, oponki serowe są lżejsze i mniej kaloryczne, co z pewnością docenią osoby dbające o linię.

 

KategoriaTrudnośćŚredni
Oponki z piekarnika
Porcje26 porcji
Czas przygotowania40 minCzas gotowania25 minCałkowity czas1 hr 5 min

Składniki:

 550 g mąki pszennej pełnoziarnistej
 250 g twarogu chudego
 250 ml mleka 2%
 4 łyżki oleju
 3 jajka rozmiar L
 50 g świeżych drożdży
 2 łyżeczki cukru
 100 g erytrytolu

Przygotowanie

1

Rozkrusz drożdże do miseczki. Dodaj po łyżce mąki i cukru oraz 150 ml ciepłego mleka. Mieszaj przez chwilę, aż drożdże się rozpuszczą. Odstaw miseczkę na 15 minut w ciepłe miejsce.

2

Twaróg zmiel w maszynce do mięsa lub przeciśnij przez praskę.

3

Przesiej mąkę pszenną do miski. Dodaj 2 jajka i 1 żółtko. Dodaj zmielony twaróg (wyjęty wcześniej z lodówki). Wlej resztę ciepłego mleka i olej. Dodaj erytrytol i wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Wyrabiaj ciasto ręcznie lub mikserem z hakiem przez około 8-10 minut. Powinno być dość luźne.

4

Nakryj miskę z ciastem ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

5

Przełóż ciasto na blat lub stolnicę oprószoną mąką. Wyrabiaj przez chwilę, aż ciasto przestanie kleić się do dłoni. Podziel je na dwie części. Rozwałkuj jedną część na placek grubości około 2,5 cm. Jeśli ciasto lepi się do wałka, posyp je delikatnie mąką.

6

Wykrawaj z ciasta szklanką koła. Na środku każdego koła wykrawaj kieliszkiem mniejsze kółka. Pozostałe ciasto ponownie zagnieć i rozwałkuj.

7

Układaj krążki ciasta w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nakryj ciasto ściereczką i odstaw na 20-25 minut do wyrośnięcia.

8

Posmaruj oponki roztrzepanym białkiem jajka. Włóż blachę do piekarnika nagrzanego do 200°C (tryb góra-dół). Piecz przez około 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstaw oponki do wystudzenia.

9

Wystudzone oponki posyp cukrem pudrem lub posmaruj lukrem przygotowanym ze zmielonego na puder erytrytolu i soku z cytryny.

Wartości odżywcze

26 porcje

Wielkość porcji

1 sztuka


Ilość na porcję
Kalorie111.9
% Dzienne zapotrzebowanie *
Całkowita zawartość tłuszczu 2.8g4%
Węglowodany 14.5g6%
Błonnik 1.4g5%
Białka 6.1g

* % dziennego zapotrzebowania informuje, jaki jest udział składnika odżywczego w codziennej diecie. W ogólnych zaleceniach żywieniowych przyjmuje się, że dzienna wartość kalorii to 2000 kalorii.

 

Oponki z piekarnika

Składniki:

 550 g mąki pszennej pełnoziarnistej
 250 g twarogu chudego
 250 ml mleka 2%
 4 łyżki oleju
 3 jajka rozmiar L
 50 g świeżych drożdży
 2 łyżeczki cukru
 100 g erytrytolu

Przygotowanie

1

Rozkrusz drożdże do miseczki. Dodaj po łyżce mąki i cukru oraz 150 ml ciepłego mleka. Mieszaj przez chwilę, aż drożdże się rozpuszczą. Odstaw miseczkę na 15 minut w ciepłe miejsce.

2

Twaróg zmiel w maszynce do mięsa lub przeciśnij przez praskę.

3

Przesiej mąkę pszenną do miski. Dodaj 2 jajka i 1 żółtko. Dodaj zmielony twaróg (wyjęty wcześniej z lodówki). Wlej resztę ciepłego mleka i olej. Dodaj erytrytol i wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Wyrabiaj ciasto ręcznie lub mikserem z hakiem przez około 8-10 minut. Powinno być dość luźne.

4

Nakryj miskę z ciastem ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

5

Przełóż ciasto na blat lub stolnicę oprószoną mąką. Wyrabiaj przez chwilę, aż ciasto przestanie kleić się do dłoni. Podziel je na dwie części. Rozwałkuj jedną część na placek grubości około 2,5 cm. Jeśli ciasto lepi się do wałka, posyp je delikatnie mąką.

6

Wykrawaj z ciasta szklanką koła. Na środku każdego koła wykrawaj kieliszkiem mniejsze kółka. Pozostałe ciasto ponownie zagnieć i rozwałkuj.

7

Układaj krążki ciasta w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nakryj ciasto ściereczką i odstaw na 20-25 minut do wyrośnięcia.

8

Posmaruj oponki roztrzepanym białkiem jajka. Włóż blachę do piekarnika nagrzanego do 200°C (tryb góra-dół). Piecz przez około 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstaw oponki do wystudzenia.

9

Wystudzone oponki posyp cukrem pudrem lub posmaruj lukrem przygotowanym ze zmielonego na puder erytrytolu i soku z cytryny.

Notes

Jak nie przytyć w Tłusty Czwartek? Zrób oponki z piekarnika! – poznaj prosty przepis