Kliknij, aby ocenić ten post!
[Liczba ocen: 0 Średnia ocen: 0]

Szukasz pomysłu na szybki, lekki i zdrowy obiad lub kolację? Te leniwe kluseczki ryżowe to strzał w dziesiątkę! Przygotujesz je z zaledwie kilku składników, które z pewnością masz już w kuchni – ryżu, twarogu, jajka i mąki. Są miękkie, sycące i niezwykle uniwersalne – możesz podać je zarówno na słodko, jak i na wytrawnie. Sprawdzą się też idealnie jako dodatek do sosów lub danie dla dzieci. Przekonaj się, jakie to proste!

Z czym podać leniwe kluseczki ryżowe?

To danie jest niezwykle wszechstronne! Kluseczki smakują doskonale zarówno w wersji wytrawnej, jak i słodkiej:

Na wytrawnie:

  • z masłem i podsmażoną cebulką

  • z kremowym sosem grzybowym lub pomidorowym

  • z warzywami na patelnię i ziołami

  • z pesto z bazylii, pietruszki lub rukoli

  • z jogurtem naturalnym i koperkiem

  • jako dodatek do gulaszu warzywnego lub mięsnego

Na słodko:

  • z jogurtem i świeżymi owocami (np. borówki, truskawki, maliny)

  • z masłem, cukrem i cynamonem – smak dzieciństwa

  • z domowym musem jabłkowym lub śliwkowym

  • z serkiem waniliowym lub ricottą z miodem

  • z miodem i posiekanymi orzechami


Te kluseczki możesz przygotować wcześniej i odgrzać na patelni lub w parowarze. Świetnie sprawdzą się też do zabrania na lunch do pracy.

 

Kategoria, TrudnośćŚredni

Szukasz pomysłu na szybki, lekki i zdrowy obiad lub kolację? Te leniwe kluseczki ryżowe to strzał w dziesiątkę!

Kluseczki ryżowe – prosty przepis z kilku składników
Porcje2 porcji
Czas przygotowania10 minCzas gotowania15 minCałkowity czas25 min

Składniki:

 150 g ryżu basmati
 250 g twarogu chudego
 1 jajko rozmiar L
 5 łyżki mąki pszennej lub orkiszowej pełnoziarnistej
 szczypta soli

Przygotowanie

1

Ryż basmati ugotuj według instrukcji na opakowaniu z nieco dłuższym czasem (powinien być lekko rozgotowany, aby był bardziej kleisty). Po ugotowaniu odstaw do całkowitego wystudzenia.

2

Twaróg i ostudzony ryż zmiel w maszynce lub zmiksuj blenderem, aby powstała gładka masa.

3

Do miski dodaj ryż z twarogiem, jajko, mąkę oraz szczyptę soli. Wszystko dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej, lekko klejącej masy. Jeśli masa będzie zbyt luźna – dodaj odrobinę więcej mąki.

4

Ciasto podziel na około 2 części i przełóż na stolicę lekko obsypaną mąką. Z każdego kawałka formuj walec nieco grubszy od kciuka i lekko go spłaszcz. Walec pokrój na około 2,5 cm kawałki.

5

W dużym garnku zagotuj wodę z odrobiną soli. Wrzucaj kluseczki partiami na wrzątek. Gotuj na małym ogniu przez około 2–3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię

Wartości odżywcze

2 porcje

Wielkość porcji


Ilość na porcję
Kalorie510
% Dzienne zapotrzebowanie *
Całkowita zawartość tłuszczu 6.5g9%
Węglowodany 80g30%
Białka 34g

* % dziennego zapotrzebowania informuje, jaki jest udział składnika odżywczego w codziennej diecie. W ogólnych zaleceniach żywieniowych przyjmuje się, że dzienna wartość kalorii to 2000 kalorii.

 

Składniki:

 150 g ryżu basmati
 250 g twarogu chudego
 1 jajko rozmiar L
 5 łyżki mąki pszennej lub orkiszowej pełnoziarnistej
 szczypta soli

Przygotowanie

1

Ryż basmati ugotuj według instrukcji na opakowaniu z nieco dłuższym czasem (powinien być lekko rozgotowany, aby był bardziej kleisty). Po ugotowaniu odstaw do całkowitego wystudzenia.

2

Twaróg i ostudzony ryż zmiel w maszynce lub zmiksuj blenderem, aby powstała gładka masa.

3

Do miski dodaj ryż z twarogiem, jajko, mąkę oraz szczyptę soli. Wszystko dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej, lekko klejącej masy. Jeśli masa będzie zbyt luźna – dodaj odrobinę więcej mąki.

4

Ciasto podziel na około 2 części i przełóż na stolicę lekko obsypaną mąką. Z każdego kawałka formuj walec nieco grubszy od kciuka i lekko go spłaszcz. Walec pokrój na około 2,5 cm kawałki.

5

W dużym garnku zagotuj wodę z odrobiną soli. Wrzucaj kluseczki partiami na wrzątek. Gotuj na małym ogniu przez około 2–3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię

Notes

Leniwe kluseczki ryżowe – prosty przepis z kilku składników