Muffiny jajeczne to doskonały sposób na rozpoczęcie dnia. Są zdrowe, pożywne i bardzo smaczne. Stanowią idealną propozycję dla zabieganych osób, które cenią sobie domowe posiłki. To danie jest niezwykle proste w przygotowaniu, a przy tym niezwykle smaczne i różnorodne.

Jak podawać muffiny jajeczne?

Muffiny jajeczne są doskonałe jako samodzielne danie, ale możesz je również podać z dodatkami, takimi jak:

  • Sałatka: np. z rukoli, pomidorów i oliwy

  • Awokado: pokrojone w plasterki

  • Tosty: z masłem orzechowym lub serem

  • Jogurt: naturalny lub sos na bazie jogurtu.

Kategoria, TrudnośćPoczątkujący
Muffiny jajeczne – pyszne śniadanie
Porcje10 porcji
Czas przygotowania10 minCzas gotowania20 minCałkowity czas30 min

Składniki:

 8 jajek rozmiar M
 1 krążek sera camembert
 4 suszone pomidory w oleju
 2 łyżki jogurtu naturalnego
 po dużej szczypcie soli, pieprzu, czosnku granulowanego
 ½ łyżeczki ziół prowansalskich

Przygotowanie

1

Camembert pokrój w trójkąciki. Suszone pomidory odsącz z oleju i pokrój w kostkę.

2

Jajka wbij do miski i roztrzep widelcem. Dodaj do nich jogurt, suszone pomidory, zioła i przyprawy. Całość wymieszaj dokładnie np. rózgą kuchenną.

3

Masę przelej do foremek na muffiny, do około 3/4 wysokości. Na wierzchu każdej muffiny ułóż trójkąty camemberta.

4

Formę z muffinami włóż do piekarnika nagrzanego do 180 C i piecz przez 20 minut z termoobiegiem.

Wartości odżywcze

10 porcje

Wielkość porcji

1 sztuka


Ilość na porcję
Kalorie117
% Dzienne zapotrzebowanie *
Całkowita zawartość tłuszczu 8.9g12%
Węglowodany 1.4g1%
Błonnik 0.5g2%
Białka 7.8g

* % dziennego zapotrzebowania informuje, jaki jest udział składnika odżywczego w codziennej diecie. W ogólnych zaleceniach żywieniowych przyjmuje się, że dzienna wartość kalorii to 2000 kalorii.

 

Muffiny jajeczne – pyszne śniadanie

Składniki:

 8 jajek rozmiar M
 1 krążek sera camembert
 4 suszone pomidory w oleju
 2 łyżki jogurtu naturalnego
 po dużej szczypcie soli, pieprzu, czosnku granulowanego
 ½ łyżeczki ziół prowansalskich

Przygotowanie

1

Camembert pokrój w trójkąciki. Suszone pomidory odsącz z oleju i pokrój w kostkę.

2

Jajka wbij do miski i roztrzep widelcem. Dodaj do nich jogurt, suszone pomidory, zioła i przyprawy. Całość wymieszaj dokładnie np. rózgą kuchenną.

3

Masę przelej do foremek na muffiny, do około 3/4 wysokości. Na wierzchu każdej muffiny ułóż trójkąty camemberta.

4

Formę z muffinami włóż do piekarnika nagrzanego do 180 C i piecz przez 20 minut z termoobiegiem.

Notes

Muffiny jajeczne – pyszne śniadanie