Muffiny jajeczne to doskonały sposób na rozpoczęcie dnia. Są zdrowe, pożywne i bardzo smaczne. Stanowią idealną propozycję dla zabieganych osób, które cenią sobie domowe posiłki. To danie jest niezwykle proste w przygotowaniu, a przy tym niezwykle smaczne i różnorodne.
Jak podawać muffiny jajeczne?
Muffiny jajeczne są doskonałe jako samodzielne danie, ale możesz je również podać z dodatkami, takimi jak:
-
Sałatka: np. z rukoli, pomidorów i oliwy
-
Awokado: pokrojone w plasterki
-
Tosty: z masłem orzechowym lub serem
-
Jogurt: naturalny lub sos na bazie jogurtu.
Składniki:
Przygotowanie
Camembert pokrój w trójkąciki. Suszone pomidory odsącz z oleju i pokrój w kostkę.
Jajka wbij do miski i roztrzep widelcem. Dodaj do nich jogurt, suszone pomidory, zioła i przyprawy. Całość wymieszaj dokładnie np. rózgą kuchenną.
Masę przelej do foremek na muffiny, do około 3/4 wysokości. Na wierzchu każdej muffiny ułóż trójkąty camemberta.
Formę z muffinami włóż do piekarnika nagrzanego do 180 C i piecz przez 20 minut z termoobiegiem.
10 porcje
1 sztuka
- Ilość na porcję
- Kalorie117
- % Dzienne zapotrzebowanie *
- Całkowita zawartość tłuszczu 8.9g12%
- Węglowodany 1.4g1%
- Błonnik 0.5g2%
- Białka 7.8g
* % dziennego zapotrzebowania informuje, jaki jest udział składnika odżywczego w codziennej diecie. W ogólnych zaleceniach żywieniowych przyjmuje się, że dzienna wartość kalorii to 2000 kalorii.
Składniki:
Przygotowanie
Camembert pokrój w trójkąciki. Suszone pomidory odsącz z oleju i pokrój w kostkę.
Jajka wbij do miski i roztrzep widelcem. Dodaj do nich jogurt, suszone pomidory, zioła i przyprawy. Całość wymieszaj dokładnie np. rózgą kuchenną.
Masę przelej do foremek na muffiny, do około 3/4 wysokości. Na wierzchu każdej muffiny ułóż trójkąty camemberta.
Formę z muffinami włóż do piekarnika nagrzanego do 180 C i piecz przez 20 minut z termoobiegiem.
Najnowsze komentarze