Kliknij, aby ocenić ten post!
[Liczba ocen: 1 Średnia ocen: 1]

Placki z cukinii z gulaszem to danie, które warto wypróbować. Jest smaczne, sycące, lekkie i łatwe w przygotowaniu. Połączenie delikatnych placków z wyrazistym gulaszem drobiowym bogatym w warzywa tworzy niezapomniane doznania smakowe. To doskonała propozycja dla wszystkich miłośników kuchni węgierskiej, którzy chcą spróbować czegoś nowego.

Jak podawać placki z cukinii z gulaszem?

Placki z cukinii z gulaszem najlepiej smakują podane na ciepło, posypane świeżą natką pietruszki. Można je również podać z kwaśną śmietaną lub jogurtem naturalnym. To danie doskonale sprawdzi się jako obiad lub kolacja zarówno w ciepłe, jak i chłodniejsze dni.

KategoriaTrudnośćŚredni

Placki z cukinii z gulaszem to danie, które warto wypróbować. Jest smaczne, sycące, lekkie i łatwe w przygotowaniu.

Placki z cukinii z gulaszem à la placek po węgiersku
Porcje4 porcji
Czas przygotowania35 minCzas gotowania35 minCałkowity czas1 hr 10 min

Składniki:

Placki z cukinii
 1,20 kg cukinii
 2 jajka rozmiar M
 3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
 1,50 łyżeczki przyprawy suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
 duża szczypta soli, mniejsza pieprzu
Gulasz drobiowy
 250 g piersi z kurczaka
 200 g pieczarek
 1 średniej wielkości cebula
 1 papryka czerwona
 250 ml bulionu (warzywny lub drobiowy)
 1,50 łyżeczki mąki ziemniaczanej
 2 łyżeczki sosu sojowego ciemnego
 przyprawy: sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy, czosnek suszony, majeranek, tymianek, papryka ostra i słodka
 2 łyżki oleju rzepakowego

Przygotowanie

Placki z cukinii
1

Cukinię zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Odstaw na 15 minut, następnie odciśnij dokładnie w wody.

2

Do cukinii dodaj mąkę, przyprawy i wbij jajka. Całość wymieszaj dokładnie.

3

Na dużej blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia uformuj z masy cukiniowej 4 płaskie, okrągłe placki.

4

Rozgrzej piekarnik do 180 C i piecz placki przez około 35 minut.

Gulasz
5

Kurczaka pokrój w kostkę. Oprósz solą, pieprzem czarnym i ziołowym i papryką. Odstaw przynajmniej na 15 minut.

6

Cebulę pokrój w kostkę, paprykę w paski. Pieczarki oczyść i pokrój w kostkę.

7

Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Wrzuć pieczarki i smaż przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając, aż odparuje z nich cały płyn. Usmażone pieczarki odstaw.

8

Następnie na patelnię wlej kolejną łyżkę oleju i wrzuć kurczaka. Mięso smaż na średnim ogniu, aż straci różowy kolor. Dodaj cebulę i smaż jeszcze 3 minuty. Następnie dodaj paprykę i smaż kolejne kilka minut, aż warzywa będą miękkie.

9

Na patelnię z kurczakiem wrzuć pieczarki, dodaj zimny bulion wymieszany z mąką ziemniaczaną, sos sojowy i przyprawy. Całość gotuj przez około 5 minut.

10

Upieczone placki z cukinii wyjęte z piekarnika polej gulaszem drobiowym z warzywami.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 placek z sosem

Porcje 4


Ilość na porcję
Kalorie 279
% Dzienne zapotrzebowanie *
Całkowita zawartość tłuszczu 9.25g15%
Węglowodany 25.25g9%
Błonnik 6.75g27%
Cukry 13.5g
Białka 25g50%

* Procentowe dzienne wartości oparte są na diecie zawierającej 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od Twoich potrzeb kalorycznych.

 

Placki z cukinii z gulaszem

Składniki:

Placki z cukinii
 1,20 kg cukinii
 2 jajka rozmiar M
 3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
 1,50 łyżeczki przyprawy suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
 duża szczypta soli, mniejsza pieprzu
Gulasz drobiowy
 250 g piersi z kurczaka
 200 g pieczarek
 1 średniej wielkości cebula
 1 papryka czerwona
 250 ml bulionu (warzywny lub drobiowy)
 1,50 łyżeczki mąki ziemniaczanej
 2 łyżeczki sosu sojowego ciemnego
 przyprawy: sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy, czosnek suszony, majeranek, tymianek, papryka ostra i słodka
 2 łyżki oleju rzepakowego

Przygotowanie

Placki z cukinii
1

Cukinię zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Odstaw na 15 minut, następnie odciśnij dokładnie w wody.

2

Do cukinii dodaj mąkę, przyprawy i wbij jajka. Całość wymieszaj dokładnie.

3

Na dużej blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia uformuj z masy cukiniowej 4 płaskie, okrągłe placki.

4

Rozgrzej piekarnik do 180 C i piecz placki przez około 35 minut.

Gulasz
5

Kurczaka pokrój w kostkę. Oprósz solą, pieprzem czarnym i ziołowym i papryką. Odstaw przynajmniej na 15 minut.

6

Cebulę pokrój w kostkę, paprykę w paski. Pieczarki oczyść i pokrój w kostkę.

7

Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Wrzuć pieczarki i smaż przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając, aż odparuje z nich cały płyn. Usmażone pieczarki odstaw.

8

Następnie na patelnię wlej kolejną łyżkę oleju i wrzuć kurczaka. Mięso smaż na średnim ogniu, aż straci różowy kolor. Dodaj cebulę i smaż jeszcze 3 minuty. Następnie dodaj paprykę i smaż kolejne kilka minut, aż warzywa będą miękkie.

9

Na patelnię z kurczakiem wrzuć pieczarki, dodaj zimny bulion wymieszany z mąką ziemniaczaną, sos sojowy i przyprawy. Całość gotuj przez około 5 minut.

10

Upieczone placki z cukinii wyjęte z piekarnika polej gulaszem drobiowym z warzywami.

Notes

Placki z cukinii z gulaszem à la placek po węgiersku