Kliknij, aby ocenić ten post!
[Liczba ocen: 0 Średnia ocen: 0]

Sałatka makaronowa z łososiem to zdrowe, pyszne i pożywne danie, które z pewnością przypadnie do gustu całej rodzinie. Jest nie tylko smaczna, ale także sycąca i dostarcza organizmowi niezbędnych witamin, minerałów i błonnika.

Jej przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Wystarczy ugotować makaron i brokuła, resztę składników pokroić, a następnie połączyć w misce. Sałatkę możesz podawać jako samodzielne danie na lekki obiad, lunch do pracy, czy kolację.

KategoriaTrudnośćPoczątkujący
Sałatka makaronowa z łososiem
Porcje4 porcji
Czas przygotowania15 minCzas gotowania20 minCałkowity czas35 min

Składniki:

 100 g łososia wędzonego na zimno
 250 g makaronu z soczewicy
 100 g oliwek zielonych
 60 g kaparów
 1 brokuł
 500 g pomidorów koktajlowych
 400 g fasoli czerwonej w puszki
 3 łyżki oleju sezamowego
 2 łyżeczki soku z cytryny
 sól, pieprz

Przygotowanie

1

Makaron ugotuj wg instrukcji producenta. Odcedź i odstaw do wystudzenia.

2

Brokuł podziel na różyczki i gotuj na parze al dente. Również odstaw do wystudzenia.

3

Fasolę odsącz z zalewy z puszki.

4

Pomidory umyj i przekrój na pół, kapary i oliwki pokrój w plastry.

5

Łososia pokrój w niewielkie paski.

6

Wszystkie składniki przełóż do jednej miski. Dodaj olej wymieszany z sokiem z cytryny. Przypraw solą i pieprzem. Całość wymieszaj dokładnie.

7

Sałatkę odstaw na godzinę do lodówki.

Wartości odżywcze

4 porcje

Wielkość porcji


Ilość na porcję
Kalorie556
% Dzienne zapotrzebowanie *
Całkowita zawartość tłuszczu 16g21%
Węglowodany 61.75g23%
Błonnik 18g65%
Total Sugars -2g
Białka 33g

* % dziennego zapotrzebowania informuje, jaki jest udział składnika odżywczego w codziennej diecie. W ogólnych zaleceniach żywieniowych przyjmuje się, że dzienna wartość kalorii to 2000 kalorii.

 

Sałatka makaronowa z łososiem

Składniki:

 100 g łososia wędzonego na zimno
 250 g makaronu z soczewicy
 100 g oliwek zielonych
 60 g kaparów
 1 brokuł
 500 g pomidorów koktajlowych
 400 g fasoli czerwonej w puszki
 3 łyżki oleju sezamowego
 2 łyżeczki soku z cytryny
 sól, pieprz

Przygotowanie

1

Makaron ugotuj wg instrukcji producenta. Odcedź i odstaw do wystudzenia.

2

Brokuł podziel na różyczki i gotuj na parze al dente. Również odstaw do wystudzenia.

3

Fasolę odsącz z zalewy z puszki.

4

Pomidory umyj i przekrój na pół, kapary i oliwki pokrój w plastry.

5

Łososia pokrój w niewielkie paski.

6

Wszystkie składniki przełóż do jednej miski. Dodaj olej wymieszany z sokiem z cytryny. Przypraw solą i pieprzem. Całość wymieszaj dokładnie.

7

Sałatkę odstaw na godzinę do lodówki.

Notes

Sałatka makaronowa z łososiem